‘Patstelling bij Electrawinds compleet’
Foto: IMAGEGLOBE
De vergadering over Electrawinds die Paul Desender, de voorzitter van de raad van bestuur, zondag gepland had is niet doorgegaan. Het was de bedoeling om samen te zitten tot er een oplossing voor het geplaagde bedrijf uit de bus kwam. Maar dat is dus niet gelukt. Naar verluidt liggen problemen bij de controleholding Winpar van Luc en Paul Desender aan de basis van de impasse.

De situatie lijkt uitzichtloos. Formeel zijn er nog wel contacten, maar veel verder dan wat  e-mailverkeer en het occasionele telefoontje zou dat niet gaan. En of dat allemaal zal volstaan om een compromis te vinden, is nog maar zeer de vraag.

Maandagnamiddag komt de raad van bestuur van Electrawinds samen. Of het dan al tot een faillissement komt, is afwachten, maar de kans dat het bedrijf nog gered kan worden neemt af naarmate de  klok voorttikt. 

Mislukt

Ook de voorbije dagen mislukten alle pogingen om de situatie te deblokkeren. Financier Jos Sluys blijft overal neen tegen zeggen.

Het voorstel van de investeringsgroep Fortino-Gimv-fondsen en PMV om ook de deur open te zetten voor de schuldeisers achter stichter Luc Desender, is door Jos Sluys afgeschoten. Naar verluidt zonder veel uitleg. Het voorstel ging nochtans die schuldeisers in staat stellen om, als het straks met Electrawinds weer beter zou gaan, mee te profiteren van de voordelen en zo hun historische verliezen te milderen. Maar op een of andere manier blijkt het minstens voor Jos Sluys nooit genoeg te zijn.

Donderdag had Winpar (Desender) nog voorgesteld om Electrawinds te splitsen in twee bedrijven maar ook dat voorstel heeft het niet gehaald.

Sluys, Baltisse (Filiep Balcaen) en Vlaeynatie hebben samen naar verluidt 30 miljoen euro (eerder circuleerde het getal van 40 miljoen euro) uitgeleend aan Luc Desender. Desender leende dat geld om de beursfusie vorig jaar met het ECT-fonds te doen slagen, maar gaf daarbij zijn aandelen in onderpand. Filiep Balcaen zei recent over die lening ‘dat de afspraken niet nagekomen zijn’.

Het is onduidelijk wie van die financiers welke rechten heeft, maar Jos Sluys (ex-Arinso) claimt alvast voorrechten te hebben. Of dit betekent dat hij vandaag al juridisch zeggenschap kan claimen, is ook onduidelijk. Sluys maakt zijn voorrechten niet hard. Bij de beursfusie van vorig jaar werd die constructie verzwegen, wat betekent dat er inbreuken tegen de prospectuswetgeving zijn gebeurd.

Duidelijk is in elk geval dat Sluys stichter Luc Desender aan de leiband houdt, waardoor die geen kant meer uitkan. Desender zelf zou financieel in slechte papieren zitten. Die onduidelijkheid over wie nu de zeggenschap heeft en wie welke rechten kan claimen, bemoeilijkt de pogingen om een vergelijk te vinden. Alvast Sluys lijkt een prijs te eisen voor het vermijden van een faillissement.

Nadat de gesprekken van zaterdagochtend niets opgeleverd hadden werd gedacht dat er zondag, met het mes van de uiterste deadline op de keel, alsnog een vergelijk zou kunnen gevonden worden. Maar niet dus. 

De situatie is hoedanook uiterst precair: de kas van het bedrijf is virtueel leeg. De lonen van de maand november zijn nog wel betaald, maar niet zonder een kleine greep naar de cash van één van de projectvennootschappen. De cash van zo’n projectvennootschap is normaal bestemd voor de uitbating van de onderliggende installatie en niet voor de financiële noden van de holding.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig