'Alweer een (cadeau)probleem opgelost'
De 'medibus' van 'Dokters van de Wereld' Foto: rr
Ik klop ’s morgens vroeg aan bij ‘Dokters van de wereld’ in Brussel. Een file mensen verdringt zich voor de deur. Er kunnen slechts 8 mensen op consultatie komen, want er is vandaag maar 1 dokter aanwezig. De anderen zullen worden doorverwezen naar andere dokterspraktijken of ziekenhuizen.

‘Dokters van de Wereld' biedt eerste- en tweedelijnszorg aan. Iedereen kan er terecht en ze trekken zelf ook de stad in, op zoek naar kwetsbare vrouwen met kinderen, naar kerken waar veel illegalen komen, naar plekken met veel druggebruikers, ...

Hun 'medibus' wordt mee gefinancierd door de MIVB. Mensen vinden vaak hun weg niet binnen het medische systeem en beschikken niet over de juiste papieren. 5 à 10 procent van de mensen in onze hoofdstad, zo’n 60.000, is niet aangesloten bij een mutualiteit. De organisatie is voortdurend op zoek naar extra vrijwilligers, voornamelijk medisch geschoolde. De wachtlijsten van de vier vrijwillige tandartsen staan nu al vol tot februari.

Cartoon

Alweer een lunchvergadering, alweer een buffet, alweer spiedende ogen van collega’s … Deze keer heb ik op voorhand gegeten, restjes pasta van gisterenavond, waardoor ik minder in de verleiding kom.

Ondanks mijn beperkt budget, wou ik een goede vriend toch verrassen met een verjaardagscadeau. Daarom heb ik een vriend met tekentalent gevraagd om een cartoon te maken van de jarige, in ruil voor een pint. Alweer een (cadeau)probleem opgelost. Nu nog bedenken welk betaalbaar Sinterklaascadeau ik mijn metekinderen kan geven.

Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek, merkt op dat het eindejaar dé periode bij uitstek is waarin men gemakkelijk in de verleiding komt om meer geld uit te geven dan men heeft, met schulden tot gevolg. Budgetbeheer is dan ook een heikel punt.

Ik weet dat het onderwijs niet de oplossing voor alles is, maar enkele lessen budgetbeheer en praktische oefeningen op school lijkt me wel wat. De OCMW’s van Zottegem en Merchtem bijvoorbeeld bieden scholen een preventieprogramma aan. Leerkrachten kunnen er gebruik maken van de educatieve koffer ‘Geldweg’, die kinderen uit het lager onderwijs op een speelse manier leert omgaan met geld. Het spel varieert in moeilijkheidsgraden en kan zo ook gebruikt worden in het secundair onderwijs.

Springplank

Tussen de begrotingsbesprekingen door, ga ik even langs op het ‘3de jaarlijks Europees platform tegen armoede en sociale uitsluiting’. Ik ben net op tijd voor de werkgroep ‘De rol van steden in sociale investeringen’. Wereldwijd trekken steden arme mensen aan omdat ze hopen er hun levensomstandigheden te kunnen verbeteren. Steden kunnen dus fungeren als springplank om erop vooruit te gaan, al slaagt niet iedereen erin om deze droom ook waar te maken.

Mijn mails beantwoorden blijft een tijdrovend werkje. Mensen komen duidelijk op de meest uiteenlopende manieren in financiële moeilijkheden terecht: een faillissement, een echtscheiding, psychische of gezondheidsproblemen, enzovoort. Ik heb al lang begrepen dat je niet iedereen over dezelfde kam kan scheren. Het ergste is vaak dat deze mensen gewoon geen uitweg zien! Ieder heeft zijn eigen verhaal en heeft nood aan een oplossing op maat.