Nederland verliest hoogste kredietrating
Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Foto: AFP

Kredietbeoordeelaar Standard & Poor’s (S&P) schrapt de AAA-rating van Nederland. Daardoor verdwijnen onze noorderburen uit het kransje landen dat van alle beoordelaars de hoogste kredietwaardigheid krijgen toegewezen. Daardoor kan geld lenen duurder worden voor de Nederlandse overheid.

S&P verlaagt de rating van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. Het bureau verwijst naar de zwakker dan verwachte economische groeivooruitzichten. Het bruto binnenlands product per inwoner stijgt in een lager tempo toe dan vergelijkbare landen.

De organisatie verwacht dat de Nederlandse economie in 2014 een groei zal laten zien van 0,5 procent en dan langzaam zal versnellen tot 1,5 procent groei rond 2016. Dat is op ongeveer halve kracht ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse groei in de periode 2004-2007 en “duidelijk onder” de gemiddelde langetermijngroei van 1994-2009.

Omdat er wel een brede politieke eensgezindheid is over het afbouwen van de overheidsschuld krijgt Nederland wel een ‘stabiel’ vooruitzicht. Dat houdt in dat S&P niet meteen een verdere afwaardering verwacht.

Topstatus

S&P is de eerste kredietbeoordelaar die Nederland haar hoogste kredietstatus afneemt. Bij branchegenoten Moody’s en Fitch heeft Nederland nog een AAA-status met negatieve vooruitzichten. Nederland behoorde in de eurozone lange tijd tot een select groepje landen die een AAA-behoordeling hadden, zoals Duitsland en Finland. Er zijn nu nog slechts 10 landen in de wereld die bij de drie grote beoordelaars tot dit selecte gezelschap behoren.

Geld lenen

De kredietrating is belangrijk bij het verkrijgen van overheidsleningen. Aan leningen aan landen met een hogere rating is in principe minder risico verbonden, en dus zijn financiële instellingen bereid om een iets lagere rentevoet toe te kennen, wat lenen minder duur maakt. Nu Nederland een lagere kredietwaardering heeft, kan het dus dat lenen iets duurder wordt. Maar de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwacht niet dat het zo’n vaart loopt. “Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld”, aldus Dijsselbloem.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig