De video wordt geladen

Sonja Becq, kamerlid voor CD&V, ziet in de zaak-Bois Sauvage een goeie reden om de wet op de verruimde minnelijke schikking te evalueren. Senator Bert Anciaux (SP.A) noemt het ‘klassejustitie’ en vindt het een kwestie van geloofwaardigheid voor de socialisten om het blijvend als prioriteit naar voor te schuiven. Minister Turtelboom verdedigt de wet.

Het parket sloot gisteren een deal voor negen miljoen euro met Bois Sauvage en daarmee ontloopt het bedrijf een proces voor handel met voorkennis. Een veroordeling had een boete van dertig miljoen euro kunnen betekenen en een gevangenisstraf. Bois Sauvage had in 2008 enkele uren voor de ontmanteling van Fortis voor 2,6 miljoen aandelen van de bank verkocht.

‘Pure klassejustitie’, reageerde oppositiepartij Groen gisteren. Maar tijdens het vragenuurtje in de Kamer vanmiddag bleek dat ook parlementsleden van de meerderheid zich vragen stellen over de ‘afkoopwet’. SP.A-fractieleidster Karin Temmerman vraagt zich af waarom in deze zaak een schikking getroffen is. Het is immers geen grote fraudezaak, nochtans de reden waarvoor de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 gestemd is. Sonja Becq vraagt een evaluatie van de wet.

Dat de wet op de minnelijke schikking ‘het beste van het slechtste’ is, daar lijkt alle partijen van de meerderheid het over eens te zijn. Maar dat afkoopdossiers als Bois Sauvage wrevel opwekken bij de burgers, beseffen ook de kamerleden. Becq wil dat Justitie sneller en efficiënter werkt en dat de procedureregels worden aangepast. Ook Anciaux wil dat Justitie in de toekomst ‘veroordeelt’ in plaats van schikkingen treft, zegt hij op Twitter. Al noemt hij de minnelijke schikkingen nu een betere zaak dan de straffeloosheid vroeger.

Minister Turtelboom pareerde de kritiek in de Kamer en wijst erop dat de staatskas nu negen miljoen euro in het laatje krijgt, terwijl dat vroeger niet zo zou geweest zijn. ‘97 procent van de zaken over handel met voorkennis krijgen geen gevolg’, zegt de Open VLD-minister. ‘Wie kritiek geeft is hypocriet.’ Een evaluatie van de omzendbrief uit 2012, die de toepassing van de minnelijke schikking regelt, komt er volgens Turtelboom ‘twee jaar na de invoering’. Volgend jaar dus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig