‘België is voor Apple geen prioriteit’
Foto: REUTERS

Dat Apple kritische journalisten op een zwarte lijst zet, is niet verwonderlijk. Dat de voltallige Belgische pers op zo’n lijst staat, is dat wel. ‘België staat voor Apple niet op het lijstje van prioritaire landen’, klinkt het in het Europese hoofdkwartier.

Het waren de Amerikaanse Apple-watchers van Cult of Mac die de kat eerder deze week de bel aanbonden. Technologiejournalist Mike Elgan pakte uit met het nieuws dat Apple een zwarte lijst hanteert van mediamensen die het negeert. Journalisten die zich te kritisch of te cynisch uitlaten over Apple, belanden volgens Cult of Mac zonder pardon op de befaamde blacklist. Wie op deze lijst terechtkomt, krijgt van Apple geen toegang tot evenementen, producten of informatie.

De zwarte lijst van Apple is bij technologiejournalisten een publiek geheim, en gaat al een tijdje mee. Maar het blijft een vreemde praktijk, zegt ook communicatieprofessional Frank De Graeve van Quadrant. ‘Voor zover ik weet, worden bij PR-bureaus en bedrijven geen zwarte lijsten voor journalisten gebruikt. Of toch zeker niet op een georganiseerde manier - we hebben allemaal goede en slechte ervaringen met bepaalde journalisten, maar dat is eerder persoonlijk. Zwarte lijsten zijn uit den boze.’

A-lijsten

‘Wel gangbaar zijn zogenoemde A-lijsten’, zegt Degraeve. ‘Elk communicatiebureau of elke PR-afdeling heeft een lijst met journalisten die ze voor bepaalde verhalen eerst aanspreken. Daar wordt onder andere ook gekeken naar het bereik van een journalist en zijn medium. Maar dat betekent niet dat anderen per definitie worden uitgesloten’. Apple komt volgens Degraeve weg met zo’n zwarte lijst, gewoon omdat ze groot genoeg zijn om het zich te kunnen veroorloven.

De bedrijfsfilosofie bij Apple - zo weinig mogelijk uit handen geven en over alles de controle blijven behouden - wordt dus niet enkel gehanteerd bij de productie van iPhones, iPads en Macs of bij de uitbouw van hun app-ecosysteem, maar ook bij hun contacten met journalisten. Wie niet volgens de regels van Apple speelt of zich te kritisch uitlaat over gevoelige onderwerpen, verkleint zijn kansen om ooit nog iets gedaan te krijgen van Apple.

Belgische boycot?

Nog opmerkelijker dan het systeem met zwarte en witte lijsten, is de keuze van Apple om Belgische media in zijn geheel te negeren. Belgische journalisten zouden niet zozeer op een zwarte lijst staan omdat ze te kritisch zouden zijn, maar Apple heeft in de zomer van 2012 de strategische keuze gemaakt om de communicatie met de Belgische pers op een laag pitje te zetten.

De omroep RTBF citeert een Belgische technologiejournalist die zegt dat het ‘sinds de zomer van 2012 en de lancering van de iPhone 5 niet meer mogelijk is om nog producten van Apple te testen’ - een ervaring die wij bij De Standaard delen. Ook bij collega’s van andere media, waarvan sommige jarenlang op de A-lijst van Apple stonden, zijn gelijkaardige verhalen te horen.

In de Benelux lijkt Apple de voorkeur te geven aan Nederlandse media. De communicatie van Apple verloopt via hun Europees hoofdkantoor in Londen. Daar is volgens RTBF te horen dat ‘België geen deel uitmaakt van het lijstje met prioritaire landen.’

De Benelux-woordvoerder van Apple was, zoals verwacht, niet bereikbaar voor commentaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in