Privacycommissie: 'Ambtenaren volgen via tablet is zeer verregaand'
Foto: Associated Press / Reporters

Het Antwerpse schepencollege heeft een mogelijkheid gecreëerd om ambtenaren te 'volgen' tijdens de werktijden. Het gaat om een bestaand systeem dat ‘track and trace’ heet. Het staat op de toestellen die de ambtenaren van hun werkgever krijgen. Dat is bevestigd aan onze redactie. De Privacycommissie vindt het zeer verregaand, als het systematisch wordt gebruikt.

Het schepencollege van Antwerpen heeft op 27 september de rechtspositieregeling van de Antwerpse ambtenaren veranderd. Daarin staat een nieuw artikel over 'track and trace', een bestaand systeem voor tablets en smartphones dat de gebruiker kan volgen. Het schepencollege wil het bijvoorbeeld gebruiken om misbruik van het materiaal te controleren of het tijdsgebruik van ambtenaren na te gaan.

In een eerste reactie in Gazet van Antwerpen, die over de zaak berichtte vandaag, stelt de Privacycommissie dat de regeling zeer verregaand is, als ze systematisch zou worden gebruikt. ‘Een werkgever mag zijn werknemers controleren, maar zij horen dat dan ook te weten hoe en om welke reden’, aldus woordvoerster Eva Wiertz. De Privacycommissie heeft geen weet van andere steden die het systeem gebruiken.

Concrete regeling

Het kabinet van schepen van Personeel Ludo Van Campenhout (N-VA), benadrukt dat het schepencollege op 27 september ook gezegd heeft dat er eerst een 'regeling' moet uitgewerkt worden. Die regeling moet een aantal voorwaarden en concrete situaties uitstippelen voor het gebruik van het systeem.

In het nieuwe artikel staat ook een verwijzing naar de bescherming van de privacy. ‘Het bijhouden van de verplaatsingsgegevens via ‘track and trace’ is enkel toegelaten voor zover voldaan is aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie.' Die verwijzing naar de privacy overtuigt de Privacycommissie niet helemaal. ‘De termen zoals finaliteit, proportioneel en transparant zijn te vaag, en die moeten zeker nog uitgewerkt worden in een arbeidsreglement', aldus Eva Wiertz. 

Het kabinet van Van Campenhout benadrukt dat het systeem nog niet is ingevoerd en dat er eerst overleg komt met de vakbonden en het personeel. 'Minstens de regels van de Privacycommissie zullen gerespecteerd worden.' Van Campenhout zegt in Gazet van Antwerpen vandaag dat het echt niet de bedoeling is iedereen altijd te gaan controleren.

Nu al gebruikt?

De socialistische vakbond ACOD vermoedt echter dat het systeem nu al wordt gebruikt. ‘Wij hebben sterk de indruk dat het stadsbestuur nu al gebruikmaakt van deze technische mogelijkheid om het doen en laten van de ambtenaren te controleren’, zegt Gerard Van der Elst, secretaris van ACOD-Antwerpen. ’Dit maken we toch op uit enkele tuchtdossiers die we behandelen als vakbond. Mensen zouden op ‘heterdaad’ betrapt zijn op plekken waar ze niet hoorden te zitten.’ 

Over die aantijging kan het kabinet van Van Campenhout geen uitsluitsel geven. Woordvoerder Kris Goossenaerts wist wel te melden dat buurttoezichters elkaar al via  track and trace' weten te vinden tijdens de werkuren.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in