‘Morning-afterpil werkt niet bij zwaardere vrouwen’
Foto: shutterstock

Een Frans farmaceutisch bedrijf waarschuwt na een Schots onderzoek dat de morning-afterpil minder of niet goed werkt bij zwaardere vrouwen.

In 2011 toonde een Schotse studie aan dat Norlevo, de morning-afterpil van HRA Pharma, minder doeltreffend is bij vrouwen die meer dan 75 kilogram wegen en niet werkt bij patiënten van meer dan 80 kilogram. Het actieve bestanddeel van de Norlevo-pil (levonorgestrel) wordt hoogstwaarschijnlijk geabsorbeerd door vet, waardoor de dosis die in het bloed terechtkomt bij dames met overgewicht een pak lager ligt.

Het onderzoek van de universiteit van Edinburgh bewijst dat obese vrouwen die de morning-afterpil slikken tot vier keer meer kans hebben om toch zwanger te worden dan vrouwen met een gezond gewicht. In Amerika ontstond commotie nadat de blog Mother Jones op dinsdag met het nieuws naar buiten kwam. De morning-afterpil die daar het best wordt verkocht - Plan B - heeft namelijk grotendeels dezelfde samenstelling als Norlevo.

Nu pas reageert Frederique Welgryn, hoofd van de afdeling vrouwengezondheid bij HRA Pharma, op de resultaten uit 2011. ‘De cijfers waren verrassend en hebben tot veel discussies geleid over de werking van het synthetische progestageen levonorgestrel,’ zegt ze. De fabrikant diende een aanvraag in om de bijsluiter in de loop van 2014 te kunnen aanpassen.