Bois Sauvage treft minnelijke schikking in Fortis-proces
Foto: BELGA
Bois Sauvage en enkele van zijn toplui zullen niet terechtstaan voor handel met voorkennis in Fortis-aandelen. Dat schrijft L' echo en werd bevestigd aan onze redactie. Met de minnelijke schikking is een bedrag van 9 miljoen euro gemoeid.

Bois Sauvage en vijf (ex-)toplui van de holding, onder wie ex-VBO-topman Luc Vansteenkiste, moeten morgen voor de rechter verschijnen voor misbruik van voorkennis en schriftvervalsing. Op de valreep hebben de beklaagden echter ingestemd met een minnelijke schikking. Daardoor vermijden ze een rechtszaak en een eventuele veroordeling.

 

De deal wordt morgen door het parket voorgelegd aan de rechters van de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Pas als zij de schikking goedkeuren, wordt die officieel. Maar meer dan een formaliteit is dat niet. Het parket heeft de deal al goedgekeurd en ondertekend.

De toezichthouder FSMA heeft de handel in het aandeel Cie Bois Sauvage alvast opgeschort, in afwachting van de publicatie van een persbericht door de holding.

Tip Vansteenkiste

Op 3 oktober 2008 verkocht Bois Sauvage 2,6 miljoen aandelen van Fortis. Enkele uren later werd de ontmanteling van de financiële groep bekendgemaakt. Volgens de rechter handelde de holding met voorkennis.

Vansteenkiste, die als onafhankelijk bestuurder van Fortis deelnam aan de raad van bestuur waarop de ontmanteling werd toegelicht, zou Bois Sauvage volgens de rechter getipt hebben. De holding was op dat moment één van de grootaandeelhouders in Vansteenkistes bedrijf Recticel. Vansteenkiste zat voor de zaak zelfs nog een week in voorhechtenis in 2009.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig