Samusocial: ‘Winterplan volzet door bewoners Gesù-klooster’
Foto: Geertje De Waegeneer

De Brusselse daklozenopvang Samusocial moet dagelijks gezinnen die opvang zoeken, weigeren. De opvangcapaciteit wordt ingenomen door gezinnen die uit het Gesù-klooster gezet zijn.

Sinds het winterplan is uitgebreid, worden elke avond 450 mensen opgevangen, zegt Samusocial in een bericht op zijn website. Maandagnacht kregen zelfs 483 mensen onderdak in het wintercentrum aan de Koningsstraat en bij Samusocial zelf.

Maar, zo zegt de daklozenopvang, ‘aan meerdere vragen om onderdak kon niet worden voldaan’. Voor gezinnen is er zelfs helemaal geen plaats meer. ‘De opvangcapaciteit voor gezinnen is volledig verzadigd door de achttien gezinnen – 96 personen – die uit het Gesù kraakpand zijn gezet’, aldus Samusocial in het persbericht. Samusocial zou die gezinnen slechts tijdelijk opvangen. Maar ‘door het ontbreken van een snelle oplossing voor deze mensen, is Samusocial verplicht iedere avond andere gezinnen met kinderen over te laten aan de straat.’

Nieuw onderdak

De staatssecretaris voor Huisvesting van het Brussels Gewest, Christos Doulkeridis (Ecolo), beloofde om op 15 november een nieuw onderdak te vinden voor de betrokken gezinnen.

‘Ondanks een schrijven van de Staatssecretaris waarin deze ons op de hoogte stelt van het feit dat de gezinnen alvast 7 woningen konden betrekken vanaf 22 november, moet Samusocial vaststellen dat zij er om meerdere redenen nog niet naartoe kunnen (woningen zonder verwarming, niet ingericht, enz.).’

Door het ontbreken van een snelle oplossing voor deze mensen is Samusocial verplicht iedere avond andere gezinnen met kinderen over te laten aan de straat.