‘Belgische trappistenbieren met uitsterven bedreigd’
Foto: Herman Ricour

Onze trappistenbieren zijn een van de grote toeristische troeven van België, maar dat zou in de toekomst wel eens snel kunnen veranderen. De broeders op de abdijgemeenschappen worden er namelijk niet jonger op en er is niet meteen opvolging verzekerd, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De trappistenbierclub telt momenteel wereldwijd acht leden, waarvan zes in België worden gebrouwen: Westvleteren, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay en Achel. Ook Nederland heeft al jaren zijn eigen trappist (La Trappe uit Tilburg) en Oostenrijk (Gregorius) kwam als laatste bij de club. De Verenigde Staten heeft ook zijn eerste trappistbier klaar (Spencer), al moet die wel nog officieel worden erkend.

Een groot overwicht in België dus, al kan dat aantal snel omlaag gaan, want de Belgische abdijen zitten met een opvolgingsprobleem: veel paters hebben de pensioengerechtigde leeftijd al lang overschreden, maar er staan weinig tot geen opvolgers klaar.

In de Sint-Benedictusabdij in Achel worden ze al langer met het probleem geconfronteerd. Momenteel leven daar nog maar zes monniken, van wie vijf ouder dan zeventig. ‘De vergrijzing van de broedergemeenschappen is onze grootste uitdaging in de toekomst’, beaamt François de Harenne, de woordvoerder van de Internationale Vereniging Trappist in Het Laatste Nieuws. Wanneer de laatste broeder sterft, stopt de abdijgemeenschap.

Het recept kan wel worden overgenomen door een brouwer, maar dan mag het niet langer trappistenbier worden genoemd. Een bier mag slechts het etiket trappist dragen als het aan drie voorwaarden voldoet: het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen, het moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen en het grootste deel van de winst moet aan de sociale werken worden besteed.