’s Werelds meest waardevolle boek is dinsdag voor 14,16 miljoen dollar van de hand gedaan in een New Yorks veilinghuis. Het ‘Bay Psalm Book’ is het eerste in Amerika gedrukte boek.

Het boek is een van de 11 nog bestaande kopieën. Dinsdagavond zorgde het bij Sotheby’s voor een nieuw recordbedrag voor een boekenveiling, ook al werd oorspronkelijk gegokt dat er mogelijk tot 30 miljoen dollar geboden zou worden. Het vorige record stond op naam van John James Audubons ‘Birds of America’, dat in 2010 voor 11,5 miljoen geveild werd.

De koper is de Amerikaanse zakenman en zelfverklaarde filantroop David Rubenstein, medestichter van aandelenbedrijf Carlyle Group LP. Volgens Sotheby’s is Rubenstein van plan het boek uit te lenen aan bibliotheken over het hele land, alvorens het aan één van hen langdurig uit te lenen.

Het boek werd in 1640 gedrukt in Cambridge, Massachusetts en geldt als één van de zeldzaamste boeken in de wereld. Bovendien bleef het opmerkelijk goed bewaard voor een boek uit die periode. Oorspronkelijk bestonden er 1.700 kopieën.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig