Een wisselmeerderheid zonder CD&V en CDH keurt vandaag normaal gezien euthanasie bij minderjarigen goed. CD&V reageert behoorlijk geprikkeld.

‘Als er een wisselmeerderheid nodig is in dit dossier, dan moet dat ook maar mogelijk zijn rond andere thema’s.’ CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet van plan om te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is als straks de uitbreiding van de euthanasiewet wordt goedgekeurd in de Senaat. Een ruime meerderheid van liberalen, socialisten, groenen en N-VA’ers kan zich vinden in een consensustekst die euthanasie toelaat voor ‘oordeelsbekwame’ minderjarigen die terminaal fysiek lijden.

Van meet af aan kantten CD&V en CDH zich tegen de uitbreiding van de euthanasiewet van 2002. Toen de socialisten en de liberalen net voor de zomer een forcing voerden met vier wetsvoorstellen, reageerden de Vlaamse christendemocraten verbolgen. Een ultimatum van Open VLD goot nog meer olie op het vuur. In tegenstelling tot CDH toonde CD&V zich de jongste maanden evenwel bereid om euthanasie toch in bepaalde gevallen toe te laten voor minderjarigen – zij het niet van harte. Maar de consensustekst die voorligt, gaat voor de partij een brug te ver. In een ultieme poging om de uitbreiding af te zwakken dient CD&V-senator Els Van Hoof vandaag nog een amendement in om een leeftijdsgrens (15 jaar) vast te leggen. Maar de kans dat ze de goedkeuring van de consensustekst kan tegenhouden, lijkt bijzonder klein.

Haar partij is niet te spreken over de houding van haar coalitiepartners in dit dossier, al zal CD&V de regering niet in gevaar brengen op zes maanden van de verkiezingen. Een stevige waarschuwing aan het adres van de anderen laat Beke echter niet achterwege. Meteen is duidelijk dat de samenhang van de federale regering weer wat meer barstjes vertoont.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in