Onafhankelijk Schotland behoudt het pond en de Queen
Alex Salmond Foto: AFP

De Schotse nationalisten van de regeringspartij Scottisch National Party (SNP) hebben hun blauwdruk voor de Schotse onafhankelijkheid voorgesteld. 'Maar dit is niet alleen voor Schotland', volgens SNP-voorzitter Alex Salmond. 'Ook voor andere toekomstige onafhankelijke naties.'

‘Een onafhankelijk Schotland zou het Britse pond als munteenheid behouden en zal ook de koningin als staatshoofd handhaven. Schotland blijft ook in de Europese Unie , maar we zullen wel een eigen Defensiemacht hebben en zelf belastingen innen’, licht de Schotse regeringsleider Alex Salmond toe.

Salmond wil 'constructief blijven samenwerken' met de rest van het Verenigd Koninkrijk. Hij stelde ook enkele sociaal-economische maatregelen in het vooruitzicht zoals een indexering van de minimumlonen, een nationalisatie van de Royal Mail en een vermindering van bedrijfsbelastingen met drie procent. De Schotse regeringsleider voorziet ook een wereldwijd netwerk van 70 tot 90 ambassades en consulaten.

670 pagina's

Het document moet aantonen dat Schotland levensvatbaar is als een onafhankelijke natie. De blauwdruk telt zo’n 670 bladzijden en moet de Schotten ervan overtuigen om volgend jaar op 18 september in een referendum voor een onafhankelijk Schotland te kiezen.

In het voorwoord benadrukt Salmond de grootste democratische inzet van onafhankelijkheid, namelijk dat 'de Schotten hun eigen lot volledig in handen kunnen nemen'.

‘We weten dat we over de juiste mensen beschikken, de juiste vaardigheden en middelen om van Schotland een succesvol land te maken’, zei Salmond. Hij voegde er nog aan toe dat de Schotse belastingen niet zouden worden besteed aan nucleaire programma’s en dat de Britse kernraketten op een Schotse marinebasis voor goed zullen worden weggehaald.

Referendum

De SNP behaalde bij de parlementsverkiezingen in mei 2011 een meerderheid. Een overeenkomst met de Britse premier Cameron in oktober vorig jaar bepaalt dat een referendum over de Schotse onafhankelijkheid er komt op 18 september 2014.

Salmond herinnerde de vier miljoen Schotse kiezers aan die afspraak met de geschiedenis als een unieke kans op een ‘rechtvaardiger en welvarender land’. Volgens een peiling verschenen in de Sunday Times is voorlopig slechts 38 procent van de kiezers voorstander van onafhankelijkheid, tegenover 47 procent die tegen is.