Hybrides: het beste compromis?
Foto: Hybrides: het beste compromis?
Autoconstructeurs zoeken alternatieven voor de klassieke verbrandingsmotoren, maar het rijbereik van volledig elektrische wagens blijft nog altijd steken rond 100 km. Hybrides, die een verbrandings- en elektromotor combineren, lijken op korte termijn de beste oplossing en worden alsmaar populairder.

“In het begin kochten vooral mensen die bekommerd waren om het milieu een hybride, maar dat is geëvolueerd”, zegt Koen Dekoning, woordvoerder van Toyota. Het Japanse merk zorgde zestien jaar geleden voor de doorbraak van het concept met de Prius. “De hybride is geen nicheproduct meer. Ons nieuwste model, de Auris Touring Sports, haalt nu 60 procent van zijn volume als hybride. Het profiel van de klant is zeker niet meer ‘de geitenwollensokkenman’. Steeds meer mensen berekenen of een hybride interessanter is dan een benzine of diesel, het is eerder een economische keuze.”

Een hybride is vooral geschikt voor wie vaak in de stad rijdt of in de file staat. In die omstandigheden draait alleen de elektromotor, zonder brandstof te verbruiken of schadelijke gassen uit te stoten. Bij hogere snelheden en langere afstanden neemt de verbrandingsmotor de aandrijving over. Een klassieke hybride laadt de batterij alleen op tijdens het rijden, een plug-inhybride kan ook aan het stopcontact nieuwe energie opdoen en daardoor langer elektrisch rijden.

Alle geuren en kleuren

Het aanbod hybride modellen groeit gestaag en biedt vandaag meer variatie dan ooit. Lexus, het premiummerk van Toyota, verkoopt in België zelfs alleen nog hybrides. Een kleine stadswagen zoals de Honda Jazz, een modale berline zoals de Volkswagen Jetta, een grote SUV zoals de nieuwe Range Rover of een chique Porsche Panamera: ze bestaan allemaal in een variant die een elektromotor koppelt aan een verbrandingsmotor.

Die verbrandingsmotor drinkt meestal benzine, maar geleidelijk verschijnen er ook meer dieselhybrides bij merken zoals Peugeot, Citroën, Land Rover en Mercedes. Die verbruiken nog minder brandstof. Zo stelt de bijzonder gestroomlijnde Volkswagen XL1 zich tevreden met een verbruik van 0,9 l/100 km, een absoluut record voor een productiewagen.

Volvo verkoopt de V60 nu ook als plug-inhybride met dieselmotor. “Vooral zelfstandigen en bedrijven die een groen imago willen uitstralen, kopen dit model”, verklaart René Aerts, woordvoerder van Volvo Cars Belgium.

“Onze hybrides spreken vooral de iets oudere klant aan, die een voorkeur heeft voor een moderne stijl en niet wil rijden in de traditionele hogesegmentwagens”, zegt Anouk van Vliet, directrice communicatie bij Citroën.

Benzine of diesel?

Niet iedereen is echter gewonnen voor de dieselhybride. “Wij kijken niet alleen naar de CO2-uitstoot, maar ook naar de luchtkwaliteit. En dan scoort diesel nog altijd slechter dan benzine op het gebied van fijn stof en stikstofoxiden”, aldus Koen Dekoning. Ook de extra trillingen – storend omdat de motor in een hybride vaak aan- en uitgeschakeld wordt – en de hogere prijs van een dieselmotor spelen in het voordeel van de hybride met benzinemotor.

Range extender

Nog een andere oplossing is de elektrische auto met range extender, die strikt genomen ook een hybride is. Zo’n auto rijdt altijd op een elektromotor, maar zodra de energie van de batterij uitgeput is, schiet een kleine benzinemotor te hulp. Deze ‘generator’ drijft de wielen niet rechtstreeks aan, maar wekt nieuwe stroom op voor de batterij, wat het rijbereik vergroot. De bekendste voorbeelden zijn de nieuwe BMW i3 (met range extender als optie), de Opel Ampera en de Chevrolet Volt.
 

De best verkochte hybrides in België

1. Toyota Auris (1.300)
2. Toyota Yaris (1.147)
3. Toyota Prius (787)
4. Peugeot 508 (340)
5. Citroën DS5 (330)
6. Lexus CT (284)
7. Lexus RX (281)
8. Mercedes E-Klasse (248)
9. Lexus IS (184)
10. Volvo V60 (127)
(Bron: Febiac, januari-oktober 2013)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in