Op zoek naar de ideale energieleverancier
Foto: Corbis
Energieleveranciers zijn er in soorten en maten. Je hebt de bekende namen en de nieuwe gezichten. Hoe maak je de beste keuze? Want doen ze uiteindelijk niet allemaal hetzelfde: ervoor zorgen dat het licht brandt en de verwarming aanslaat? Een handig overzicht.

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2013, kun je zelf kiezen bij welke leverancier je aanklopt voor elektriciteit en/of aardgas. Het spreekt voor zich dat de ene leverancier al wat voordeliger is dan de andere, of dat toch probeert te zijn. De onderlinge concurrentie heeft ervoor gezorgd dat attente consumenten de voorbije jaren al snel enkele honderden euro’s bespaarden op hun energiefactuur.

Wie nog steeds bij zijn standaardenergieleverancier zit met bijhorend contract kan volgens Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche tot 300 euro per jaar besparen. Je hoeft daarvoor vaak zelfs niet van leverancier te veranderen. Een blik werpen op de nieuwe tariefformules van je huidige leverancier en je contract hernieuwen, kan wonderen doen.

Hoe maak je de beste keuze?

De energiemarkt staat echter niet stil. Leveranciers bekampen elkaar met promoties en tariefformules waar, laten we eerlijk zijn, vaak niemand nog echt wijs uit geraakt. Is kiezen in dit scenario dan altijd verliezen? Niet noodzakelijk. De vrijmaking van de energiemarkt heeft er ook voor gezorgd dat je zeer eenvoudig van leverancier kunt veranderen. Zo kun je altijd snel reageren op nieuwe en goedkope aanbiedingen. Het is bovendien geen enkel probleem om elektriciteit en aardgas bij verschillende leveranciers aan te kopen.

Dergelijke keuzes maken, vraagt uiteraard enige inspanning. Prijzen vergelijken, leveranciers contacteren en uiteindelijk ook een beslissing nemen. Je beslist het best pas na wat studiewerk, want alhoewel het eenvoudig is om van leverancier te veranderen, is dat niet iets waar je je elke maand over wilt buigen.

Vaste of variabele prijs?

Gelukkig bestaan er heel wat objectieve praktische tips en tools om te helpen kiezen. Een overweging die je alvast kunt maken, is of je kiest voor een vaste of een variabele energieprijs. Kies je voor een vaste prijs, dan ligt die vast op het ogenblik dat je je contract tekent. Het voordeel is dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het nadeel is dat je niet kunt profiteren van de momenten waarop energie plots in prijs daalt. De V-test (www.vreg.be) laat je beide formules vergelijken aan de hand van de huidige energietarieven.

Kiezen voor een variabele prijs betekent niet dat je elke maand een ander bedrag op je factuur ziet staan. Je leverancier rekent je voorschotten aan. Na de jaarlijkse eindafrekening weet je of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

Wie kiest voor een vast tarief, moet weten dat leveranciers zich daar een stukje zekerheid mee kopen. Als ze denken dat de energieprijzen de komende maanden gaan stijgen, verrekenen ze dat waarschijnlijk op voorhand in hun prijzen.

Groene of grijze stroom?

Heel wat consumenten kiezen bewust voor groene stroom. Dat is elektriciteit die opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen. Het bijzondere daaraan is dat die bronnen onuitputtelijk zijn en in principe geen CO2 of andere broeikasgassen uitstoten. De bekendste voorbeelden zijn waterkracht, zonne-energie en windenergie. Ook energie uit biomassa en biogas is groen.

Grijze stroom wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen zoals kolen, aardgas, uranium en olie. Het bekendste is kernenergie. Grijze stroom wordt ook niet-duurzame energie genoemd.

Sommige leveranciers bieden een mix van groene en grijze stroom aan, anderen leveren 100 procent groene stroom. Je kunt zelf bepalen hoe belangrijk je dit vindt bij de keuze van een leverancier.

Hoe moet je prijzen vergelijken?

Veel mensen maken de fout om de energieprijzen van vergelijkingsmodules te vergelijken met de prijzen die ze in het verleden betaald hebben. Dat geeft altijd een fout beeld. Energieprijzen schommelen, en dat is iets waar alle leveranciers rekening mee moeten houden. Leveranciers vergelijken, doe je dus altijd op basis van de recentste energieprijzen. Als je wilt weten of een andere leverancier echt voordeliger is dan je huidige, moet je ook je huidige leverancier betrekken bij je berekening in een vergelijkingsmodule.

Een groepsaankoop: het overwegen waard?

Zeker, maar er zijn toch een paar aandachtspunten. Zoals de vaststelling dat ook energieverbruik iets persoonlijks is. Wat voor jou een voordelige leverancier is, is dat misschien niet voor je buur, en omgekeerd. Verlies dus zeker geen enkel aanbod uit het oog en vergelijk zo breed mogelijk.

Veranderen van leverancier?

Overstappen naar een andere energieleverancier was nog nooit zo gemakkelijk. Sinds september 2012 is dit overigens helemaal gratis voor gezinnen en kmo’s. Wie van leverancier wil veranderen, hoeft alleen een contract met een andere leverancier te tekenen. Die regelt alles voor je en zorgt ervoor dat je binnen de maand kunt overstappen. Bij sommige leveranciers is er een wachttijd. Vraag ernaar.

Als je verandert van leverancier, wil je misschien ook aandacht besteden aan hun service. Kiezen voor een goedkoper contract kan betekenen dat een leverancier bijvoorbeeld alleen via e-mail bereikbaar is. Dat is niet voor alle consumenten even belangrijk, maar kan voor sommigen wel een verschil maken.

Houd tot slot de energieprijzen in het oog. Het is goed dat je de moeite gedaan hebt om prijzen te vergelijken, maar die prijzen blijven uiteraard veranderen. Probeer daarom elk jaar opnieuw voor jezelf de oefening te maken bij welke energieleveranciers je het best/goedkoopst bediend bent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in