Vijf overtredingen die slimme camera's onherroepelijk afstraffen
Foto: *
Elke politiezone wil de komende jaren camera’s aankopen die nummerplaten scannen. Waar zal u beter op moeten letten, als u een boete wil vermijden?

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. De intelligente camera's kunnen nummerplaten scannen, en ze door verschillende databanken halen. Op die manier controleren ze meer dan enkel uw snelheid. De volgende dingen worden een pak moeilijker dankzij de intelligente camera's:

flitscamera's ontwijken

In tegenstelling tot flitscamera's berekenen de intelligente tegenhangers de gemiddelde snelheid over een bepaald traject, zodat een boete niet meer omzeild kan worden met een perfect getimed remmanoeuvre. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits gaat voluit voor trajectcontroles in plaats van voor flitspalen. ‘Uit een lopend onderzoek blijkt dat chauffeurs afremmen aan flitspalen om dan weer vol op te trekken. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.'
 

autoluwe centra binnenrijden

ANPR-camera's halen uw nummerplaat door verschillende databanken. Ze kunnen controleren of u op een 'witte' dan wel 'zwarte' lijst staat. Op die manier kan u bijvoorbeeld toegang worden gegeven tot een bewonerszone, of kan een slagboom worden geopend op basis van uw nummerplaat. Voertuigen die in een verboden zone rijden, kunnen dan weer worden opgespoord.

verkeersboetes of -belasting niet betalen

ANPR-camera's zijn niet enkel langs de kant van de weg te vinden, in bepaalde politiezones rijdt een politieauto rond die is uitgerust met een een mobiele camera. Dat maakt het makkelijker om bestuurders bijvoorbeeld staande te houden wanneer ze openstaande verkeersboetes hebben. Ook wanneer u geen verkeersbelasting hebt betaald, geven de camera's alarm, en kan u daarop worden aangesproken.

rijden wanneer uw rijbewijs is ingetrokken

In samenwerking met het parket kunnen ook bestuurders worden geïntercepteerd wanneer hun rijbewijs is ingetrokken en dus op een 'zwarte' lijst komen te staan. Wanneer een gescande nummerplaat in een van de databanken voorkomt, krijgt de politie een signaal zodat het team onmiddellijk kan ingrijpen. 

rijden zonder autoverzekering

In Mechelen worden ANPR-camera's ingezet om onverzekerde wagens op te sporen. Ze halen nummerplaten door een databank, en seinen wagens die onverzekerd de baan op gaan. Bestuurders worden aangeschreven en gevraagd hun groene kaart te komen tonen op het politiekantoor. Ook auto's die niet in regel zijn met de technische keuring, kunnen worden opgespoord.