Coolcat, Wibra en Prénatal op zwarte lijst
Foto: ap

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen wijst Coolcat, Wibra en Prénatal met de vinger, omdat de kledingbedrijven nog steeds weigeren bindende akkoorden te tekenen om de arbeidsomstandigheden in hun buitenlandse fabrieken te verbeteren. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

De minister vindt het niet kunnen dat de drie Nederlandse kledingbedrijven geen verantwoordelijkheid opnemen voor de arbeiders die hun kleding maken en weigeren het veiligheidsakkoord te tekenen, dat werd opgesteld nadat in april een Bengaalse textielfabriek instortte waardoor meer dan 1.100 mensen stierven.

‘H&M tekende bijna als eerste het akkoord en niet veel later volgden C&A, Hema en ook Zeeman. Ook zij weten betaalbare kleding op een fatsoenlijke manier te maken, ook al is dat soms moeilijk. Zij zijn mijn bewijs dat er geen excuses meer mogelijk zijn’, aldus Ploumen in het Algemeen Dagblad.

Door hun weigering publiekelijk in de verf te zetten, hoopt de Nederlandse minister de kledingbedrijven alsnog op andere gedachten te brengen. ‘Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in