Ook Vlaanderen krijgt slimme camera's die alles in de gaten houden
Foto: *
Slimme camera's worden ingezet voor trajectcontrole, maar kunnen naast uw snelheid ook heel wat andere zaken in de gaten houden. Voorlopig zijn ze nog dungezaaid, maar een dertigtal politiezones heeft nu concrete plannen om ze te plaatsen, zo schrijft De Standaard.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) is een voorstander van de intelligente ANPR-camera's. Die herkennen nummerplaten en worden gebruikt bij trajectcontrole. Ze kosten zo'n 50.000 euro, maar een dertigtal politiezones heeft concrete plannen om ze te plaatsen.

De camera's kunnen immers voor meer worden ingezet dan enkel trajectcontroles: ze scannen de nummerplaats van elke auto die passeert (ANPR staat voor 'Automatic Number Plate Recognition'). Die nummerplaten kunnen zo door verschillende databases worden gehaald en zien of uw auto wel verzekerd is, of u uw verkeersbelasting wel hebt betaald en of uw wagen werd gebruikt bij een vluchtmisdrijf.

De privacycommissie waarschuwt dat niet alle mogelijkheden wettelijk en juridisch in orde zijn. 'Ik vrees dat men de lokale politie hier een bazooka geeft om op een mug te schieten', aldus Willem Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie in De Standaard. 'Het is niet omdat met zo'n camera technisch iets mogelijk is, dat het wettelijk en ethisch ook in orde is.'

Wat kan zo'n ANPR-camera allemaal? U leest het in de ochtendkrant:

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig