Als kabinetschef van koning Albert II gaf Jacques van Ypersele geen interviews. Maar voor het VTM-magazine Royalty maakte hij een uitzondering. Van Ypersele spreekt onder meer over Albert II, en hij neemt het op voor België.

Jacques van Ypersele de Strihou werd in 1983 kabinetschef van koning Boudewijn. Na het overlijden van Boudewijn nam hij dezelfde functie op voor koning Albert II. Vanuit die functie kon hij dertig jaar lang geen interviews geven.

Omdat hij diep getroffen is door het leed op de Filipijnen na de superstorm Haiyan maakte hij een uitzondering. 'Mijn hart bloedt voor die mensen', vertelt van Ypersele, die op Tacloban een school hielp bouwen voor meer dan 2.000 leerlingen.

Volgens de kabinetschef heeft koning Albert II nog geen moment spijt gehad van zijn aftreden. 'Als je bijna tachtig jaar bent, kan je daar begrip voor opbrengen. Het was het goede moment.' Hij noemt Albert een grote koning 'die dat zeer goed heeft gedaan'.

Ondanks de politieke crisis in het land, ziet van Ypersele nog altijd een meerwaarde in het merk België, dat volgens hem 'niet iets nationalistisch is'. 'Het Belgisch project toont dat het mogelijk is om mensen te doen samenwerken op een positieve manier met inachtneming van identiteit en met respect voor iedereen. Dat is uiterst belangrijk. Daar is geen ouderwets chauvinisme bij betrokken.'

Na het aftreden van koning Albert, ging hij met pensioen. Frans Van Daele werd de kabinetschef van koning Filip.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in