Albert pakt dubbelslag na rotstart in Gieten
Foto: Belga
Niels Albert heeft de veldrit van Gieten gewonnen, de vijfde manche in de Superprestige. Hij haalde het na een spannende tweestrijd met Lars van der Haar. Albert pakt een dubbelslag na zijn zege van zaterdag in Koksijde. Tom Meeusen won de spurt om plek drie, voor Philipp Walsleben. Sven Nys viel in de zesde ronde en gaf er twee ronden voor het einde de brui aan. De wereldkampioen moet de leiding in de Superprestige afstaan aan Albert.

Vlak voor de start was er even paniek. Een aantal dranghekken naast de startstrook ging door de strakke wind tegen de vlakte. Met enkele minuten vertraging ging de wedstrijd dan toch van start. Niels Albert was dramatisch weg. Hij draaide als laatste het veld van Gieten in door een val. Ook Kevin Pauwels ging niet geweldig van start. Hij zat na de eerste zandstrook in het gezelschap van Albert, op een halve minuut van Sven Nys.

Ondanks de stevige wind waren de eerste ronden erg snel. Nys nam al snel het commando en alle favorieten waren mee, buiten Albert en Pauwels. Bart Wellens ging in de derde ronde tegen de vlakte terwijl Albert en Pauwels steeds dichter naar de kopgroep slopen. Nys voelde zich duidelijk goed en trok een tussenspurtje. Julien Taramarcaz en Klaas Vantornhout gingen mee. Het drietal sloeg een kleine kloof.

Albert herstelt, Nys geeft op

In de zesde ronde ging Nys echter onderuit en Taramarcaz, die Nys niet kon ontwijken, reed over de fiets van de wereldkampioen. Nys kende daardoor mechanische pech want één van zijn spaken was gebroken. Hij moest bijgevolg lopen naar de materiaalpost en zijn koers was nagenoeg voorbij. Ondertussen was Albert voorin komen aansluiten. Hij schudde meteen een versnelling uit zijn benen. Enkel Lars van der Haar en Vantornhout konden volgen.

De Belgische kampioen moest in de tiende ronde afhaken terwijl Nys er de brui aan gaf. Albert en Van der Haar gingen strijden voor de zege, met Meeusen en Philipp Walsleben als achtervolgers. Albert pokerde in de laatste ronde maar geraakte niet weg van de Nederlansde kampioen, tot die niet in zijn pedaal geraakte na de laatste zandstrook. Albert versnelde en won zijn tweede cross van het weekend.

Albert wordt ook de nieuwe leider in de Superprestige. Hij heeft nu 66 punten. Nys blijft steken op 58 punten en ziet Vantonrhout op gelijke hoogte komen.

Bekijk de stand in de Superprestige hier.