Vorig jaar zijn er in ons land bijna 10.000 mensen veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs, dat is een record. Dat blijkt uit cijfers van Justitie die VTM NIEUWS opvroeg. Het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar toe. Het gaat onder meer om mensen die gewoon niet mogen rijden, of mensen met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de regels houden.

De grootste categorie veroordeelden zijn personen met een voorlopig rijbewijs, die niet tijdens weekendnachten mogen rijden en/of niet worden vergezeld door een begeleider, zoals de jongen van zeventien die vorig week met de BMW van zijn vader inreed op een Gents bushokje.

Daarnaast zijn er ook heel wat niet-Europeanen die niet in het bezit zijn van een Europees rijbewijs wanneer ze zich op de Belgische wegen begeven.

Sinds 2000 is het aantal veroordeling voor rijden zonder rijbewijs meer dan verdubbeld: van 3.991 naar 9.159 in 2012, een recordaantal veroordelingen. De boetes voor rijden zonder rijbewijs schommelen nochtans tussen 1.200 en 12.000 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in