Het voorlopige akkoord over het Iraanse kernprogramma is volgens de Russische president Vladimir Poetin een ‘doorbraak, maar slechts een eerste stap op een lange en moeilijke weg’. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague oordeelde dat het akkoord ‘goed is voor de hele wereld, ook voor de landen van het Midden-Oosten en het Iraanse volk’.
‘Ik beklemtoon dat een doorbraak is bereikt, maar het is slechts de eerste stap op een lange en moeilijke weg’, aldus Poetin in een persbericht op de website van het Kremlin. ‘Samen met onze partners zijn we bereid geduldig te blijven zoeken naar een voor iedereen aanvaardbare, breder geïntegreerde oplossing die het onvervreemdbare recht van Iran om een vreedzaam kernprogramma onder controle van het IAEA (het Internationaal Atoomenergieagentschap, red.) te ontwikkelen en de veiligheid van alle landen in het Midden-Oosten, ook Israël, garandeert.’
De Brits minister van Buitenlandse Zaken William Hague deelde dan weer mee op Twitter dat het akkoord aantoont ‘dat het mogelijk is met Iran te werken en onoplosbare problemen via de diplomatie te behandelen’. ‘Iran heeft veel toegevingen en engagementen gedaan’, verklaarde hij nog in een interview op BBC Radio 4. ‘Het is de eerste keer dat Iran een akkoord sluit met andere landen, met de internationale gemeenschap, over wat het land moet doen in verband met haar kernprogramma.’ Hij gaf wel toe dat het akkoord niet alle problemen oplost.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle begroette het akkoord als een ‘keerpunt’. De Franse president François Hollande sprak van een ‘belangrijke stap in de juiste richting’. Ook China is tevreden met het akkoord. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, loofde de doorbraak als een mogelijk begin van een ‘historisch akkoord’.
In Genève is zaterdagnacht na marathonoverleg een akkoord bereikt over het Iraanse nucleaire programma. Onderhandelaars van de grootmachten VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland onderhandelden sinds woensdag in Genève met Iran over het omstreden nucleaire programma van Teheran.