‘Minstens tien procent Syrische slachtoffers zijn kinderen’
Gebombardeerde woningen in Aleppo Foto: REUTERS

Bij het Syrisch conflict zouden op bijna drie jaar tijden meer dan 11.000 kinderen zijn omgekomen, of ruim tien procent van het totale dodenaantal. Dat staat te lezen in een rapport van de Londense ngo Oxford Research Group.

Voor het rapport baseert de organisatie zich op gegevens die werden verzameld tussen maart 2011 en augustus 2013. In die periode zouden in totaal 11.420 dodelijke slachtoffers jonger dan zeventien jaar zijn gevallen, het grootste deel van hen (ruim zeventig procent) werd gedood door explosieven en luchtbombardementen.

Nog meer onthutsende cijfers in het rapport: 389 kinderen werden volgens de Britse ngo gedood door sluipschutters, 765 werden geëxecuteerd en minstens 112 werden gemarteld. Nog eens 128 kinderen werden gedood door de chemische aanval in Ghouta, afgelopen augustus.

De Verenigde Naties schatten dat het totale dodental van het conflict ondertussen al opgelopen zou zijn tot 100.000, wat maakt dat tien procent van de slachtoffers kinderen en jongeren zijn.

Het rapport beschouwt enkel de dood van geïdentificeerde slachtoffers en enkel wanneer de doodsoorzaak eenduidig was, waardoor de ware cijfers zelf nog hoger zouden kunnen liggen. De gegevens werden hen bezorgd door Syrische burgergroeperingen.

Syrische minister overleeft moordaanslag

De Syrische minister van Verzoeining, Ali Haidar, heeft zaterdag een moordaanslag overleefd nabij het kustgebied van Tartus, zo deelden regimegetrouwe media zondag mee.

De Libanese televisiezender al-Mayadeen, die dicht bij het regime van Syrisch president Bashar Assad staat, zei dat de autobestuurder om het leven kwam toen de wagen van Haidar onder vuur werd genomen. In 2012 is de zoon van Haidar gedood, toen zijn wagen door rebellen in de provincie Homs werd aangevallen, meldt persagentschap Belga.

Volgens het Syrische mensenrechtenobservatorium zijn zaterdag veertien mensen gedood door aanvallen van een legerhelikopter in een wijk van Aleppo. Nog eens vijftien anderen kwamen volgens de ngo om bij aanvallen in de provincie Aleppo. Ook zouden vijf soldaten zijn omgekomen in een hinderlaag door rebellen.

Zondag heeft de Syrische Nationale Coalitie een ontmoeting met de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Michail Bogdanov, in Genève, in gebouwen van de Verenigde Naties. Het doel is om de voorwaarden van de op stapel staande vredesconferentie te bepalen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in