Jong VLD: ‘We lose some, we win some’
Foto: wbk

De jongerenvereniging van Open VLD blikt zondag met gemengde gevoelens terug op het Toekomstcongres van de Vlaamse liberalen. 'We lose some, we win some', klinkt het bij voorzitter Bert Schelfhout.

De jongeren hadden een pak amendementen ingediend op de congrestekst en poogden van vrijdagavond tot zaterdagavond enkele slagen thuis te halen. Samen met Kamerfractieleider Patrick Dewael konden ze de zaal ervan overtuigen een amendement goed te keuren dat stelt dat privacy 'een grondrecht van de burger' is. 'Als steeds meer vrijheden opgeofferd worden in de naam van veiligheid, zullen we eindigen met geen van beide', zegt Schelfhout.

Wat ook werd goedgekeurd, is de afschaffing van de lijststem bij verkiezingen. Jong VLD had een amendement in die zin ingediend. Overigens: in de beginselverklaring van Open VLD staat voortaan ook dat burgemeesters rechtstreeks verkozen moeten worden en dat het systeem van opvolgers moet worden afgeschaft.

Verschillende andere, meer controversiële strijdpunten haalde Jong VLD niet binnen. Zo bevestigde het congres de vereenvoudiging van de personenbelasting maar wilde ze geen vlaktaks en moet het overheidsbeslag onder de 50 procent dalen, in plaats van onder de 40 procent zoals de jongeren bepleitten. 'Onze visie op fiscaliteit moet haalbaar en realistisch zijn, ook al is dit een visiecongres', zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten daarover.

De afschaffing van de index en van de woonbonus haalde Jong VLD evenmin binnen. In de eis voor een meer flexibele arbeidsmarkt werden de jongeren wel gevolgd, in de vraag voor een soepeler ontslagrecht dan weer niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in