Meer dan 100.000 mensen trokken door de Oekraïense hoofdstad Kiev in een pro-Europese betoging. Ze protesteren tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om voor Moskou en niet voor Brussel te kiezen. Duizenden deelnemers probeerden het regeringsgebouw binnen te dringen, maar werden door de ordetroepen afgeslagen. Die laatsten maakten daarbij gebruik van traangas.

Het gaat om de grootste straatprotesten in Kiev sinds de Oranjerevolutie in 2004. Vele mensen houden spandoeken met slogans omhoog, waaronder ‘Ik wil in Europa leven’ en Oekraïne is een deel van Europa’

De politie telde ongeveer 50.000 deelnemers aan de manifestatie. De organisatoren claimden dan weer dat 100.000 mensen deelnamen. De manifestatie vond plaats op het Europese Plein in het oude stadsdeel en de naburige straten..

Een deel van de manifestanten probeerde het politiecordon voor het regeringsgebouw te doorbreken. Enkelen gooiden met stenen naar de agenten, die daarop reageerden met matrakslagen en traangas. Enkele kilometers verder vindt een tegenbetoging plaats van zo’n 10.000 mensen.

Normaal ging Kiev volgende week een associatieverdrag met de Europese Unie ondertekenen, maar onder druk van Rusland verdween dat plan in de diepvries. De oppositieleiders roepen de president op om het historische akkoord met de EU op 29 november te ondertekenen zoals gepland. Ze vinden ook dat de regering ontslag moet nemen nadat ze de Europese leiders verbaasd heeft achterlaten met het uitstellen van het akkoord.

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigde de EU van chantage tegenover Oekraïne om het akkoord te ondertekenen. De betogers, die tot de oppositie behoren, kondigden eerder al aan dat ze op straat zouden blijven komen, en vergeleken hun actie met de Oranjerevolutie uit 2004.