Brussels advocaat van Jean-Pierre Bemba opgepakt
Jean-Pierre Bemba Foto: AFP

Een Brusselse advocaat van Jean-Pierre Bemba, de leider van de Congolese oppositiepartij MLC die terechtstaat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), is samen met drie anderen opgepakt. Dat heeft het ICC bevestigd.

Het Internationaal Strafhof vaardigde op 20 november een aanhoudingsbevel uit. De arrestaties gebeurden op 23 en 24 november. Het viertal wordt ervan verdacht getuigen voor het ICC beïnvloed te hebben. Ze zouden ook bewijsmateriaal voorgelegd hebben waarvan ze zouden geweten hebben dat het vals of gefabriceerd is.

Het gaat om de advocaat Aimé Kilolo Musamba, die door de Belgische autoriteiten is opgepakt, aldus het ICC. Nederland pakte dan weer Jean-Jacques Mangenda Kabongo op, een ander lid van de verdediging van Bemba. Een getuige van de verdediging, Narcisse Arido, is opgepakt door de Franse autoriteiten. De vierde verdachte is MLC-afgevaardigde Fidèle Babala Wandu , die volgens MLC-zegsman Germain Kambinga thuis in Kinshasa is opgepakt.

Musamba zou opgepakt zijn op de luchthaven van Zaventem toen hij van reis terugkeerde. Het federaal parket had, ‘geen informatie’ over de arrestatie van de advocaat.

Jean-Pierre Bemba, een ex-rebellenleider, staat voor het Internationaal Strafhof terecht voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden die zijn militie in 2002 en 2003 zou gepleegd hebben in Centraal-Afrika.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in