Onderhandelingen tot de finish bij Arcelor Mittal in Luik
Foto: BELGA

De directie van Arcelor Mittal Luik en de vertegenwoordigers van de vakbonden starten maandag onderhandelingen tot de finish over het sociale luik van het herstructureringsplan bij Arcelor. Er moet volgens de wet-Renault een akkoord gesloten worden ten laatste 60 dagen na de afsluiting van fase 1. Dat betekent in dit geval voor 30 november. De duur van de gesprekken kan alleen nog verlengd worden als de partijen daarover een overeenkomst sluiten.

Er zijn elke dag van de volgende week ontmoetingen gepland. De gesprekken zullen zich vooral concentreren op de outsourcing die de directie vraagt en die slaat op meer dan de helft van het aantal personeelsleden die de directie wil laten vertrekken uit het bedrijf.

De directie wil enkel nog 845 jobs behouden na de herstructurering op de zes lijnen die baas Lakshmi Mittal wil openhouden in Luik. Maar ze wil een aantal diensten uitbesteden aan onderaannemers die hun personeel minder betalen dan de mensen die dat werk nu bij Arcelor Mittal uitvoeren. De vakbonden verzetten zich tegen deze tactiek. Het personeel protesteerde daar eerder al tegen met een werkonderbreking van 24 uur op de site van Ferblatil.

De vakbonden hopen dat brugpensioen op 52,5 jaar mogelijk zal zijn en ze rekenen ook op een overname van een cokesfabriek door Oxbow. De Amerikaanse groep heeft nochtans vorige week nog drie maanden bijkomende bedenktijd gevraagd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in