Afghaanse stamoudsten dringen aan op veiligheidsakkoord met VS
Foto: AP

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich bereid verklaard het veiligheidsakkoord met de VS te ondertekenen. In zijn slottoespraak voor de traditionele raad van stamoudsten koppelde hij daar wel een aantal voorwaarden aan.

Karzai wil dat Washington garanties geeft voor Amerikaanse deelname aan het vredesproces met de taliban. Bovendien moeten de Amerikanen stoppen met militaire operaties in Afghaanse burgerwoningen. Dat is immers een inbreuk op de Afghaanse soevereiniteit, vindt Karzai.

De Loya Yirga, de raad van stamoudsten, gaf eerder zondag groen licht voor het bilaterale veiligheidsakkoord met de VS. Karzai werd wel gevraagd het akkoord nog voor het einde van het jaar te ondertekenen. De Afghaanse president had donderdag aangekondigd dat zijn opvolger pas na de presidentsverkiezingen van 5 april 2014 zijn handtekening zou zetten, dat tot ongenoegen van Washington.

Het veiligheidsakkoord legt de modaliteiten vast van een Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan na de terugtrekking van 75.000 NAVO-soldaten eind 2014.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in