Zwitserland verwerpt beperking toplonen
Foto: Reuters

De Zwitsers hebben zondag in een referendum een beperking van de toplonen in hun land verworpen. Dat blijkt uit exit polls na het sluiten van de stembureaus.

Vijfenzestig procent zou 'neen' gezegd hebben tegen het zogenaamde 1:12-initiatief van de Zwitserse jong-socialisten.

Volgens het voorstel van de jong-socialisten zou de bestbetaalde werknemer binnen eenzelfde onderneming nog maximaal twaalf keer het loon van de slechtstbetaalde werknemer kunnen krijgen. Het maximumloon in een bedrijf zou zo gekoppeld worden aan het loon van pakweg de poetsvrouw. Maar de tekst haalde het in het referendum dus niet.

De voorzitter van de jong-socialisten toonde zich al ontgoocheld en verweet de tegenstanders van het initiatief hun 'neen' binnengehaald te hebben met een campagne van angstmakerij.

De regering was fel gekant tegen de tekst. De fiscale inkomsten van Zwitserland zouden in mekaar zakken, luidde de redenering. Bovendien zou het buitenlandse ondernemingen afschrikken om zich nog in Zwitserland te vestigen, wat tot aanzienlijk jobverlies zou leiden.

Volgens cijfers in de pers bedroeg de loonspanning bij Nestlé in 2011 1 tegen 73. Bij Novartis was dat 1 tegen 266, maar het verschil kan nog altijd duizelingwekkender. Bij Crédit Suisse incasseerde topman Brady Dougan in 2010, in volle financiële crisis, 90 miljoen Zwitserse frank (zo’n 72 miljoen euro), of 1.812 keer meer dan de slechtstbetaalde werknemer van de bank.

De jong-socialisten verzamelden met succes de 100.000 handtekeningen die nodig zijn voor een referendum. Acht maanden geleden schaarden de Zwitsers zich met 67 procent achter een initiatief om gouden parachutes voor werkgevers te verbieden. De regering trok toen ook fel van leer tegen die tekst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in