Israël: ‘Akkoord met Iran is historische vergissing’
Foto: AP

Israël noemt de overeenkomst die in Genève werd bereikt over het kernprogramma van Iran ‘een slecht akkoord’. ‘Een historische vergissing’, zei premier Netanyahu aan zijn regering.

‘Vandaag is de wereld een veel gevaarlijkere plaats geworden omdat het meest gevaarlijke regime ter wereld een belangrijke stap heeft gezet om de gevaarlijkste wapens ter wereld in handen te krijgen’, zei de Israëlische premier, die benadrukt dat Israël het recht om zich te verdedigen behoudt.

Enkele uren na het akkoord tussen de grootmachten en Iran sprak Israël al van ‘een slecht akkoord dat Iran geeft wat het wilde: de opheffing van sancties en het behoud van een belangrijk deel van zijn nucleaire programma.’

‘Het akkoord staat toe dat Iran zijn uranium blijft verrijken, laat de centrifuges ongemoeid en laat het land ook toe om materiaal te ontwikkelen voor een atoomwapen’, klonk het. De Israëlische premier benadrukte dat de ‘economische druk op Iran had kunnen leiden tot een beter akkoord dat zou resulteren in een ontmanteling van de nucleaire capaciteit van Iran’.

De Israëlische minister van Economie, Naftali Bennett, zei dat Israël niet gebonden is dat het akkoord van Genève en het recht behoudt om zich te verdedigen. ‘Het akkoord laat de nucleaire machine van Iran ongemoeid en laat dat land toe om binnen de 6 tot 7 weken een kernbom te produceren. Israël blijft op elke eventualiteit voorbereid.’

Netanyahu is altijd een verwoed tegenstander gebleven van iedere verlichting van de sancties tegen Iran en heeft in het verleden al gedreigd met een Israëlische militaire aanval tegen Iraanse nucleaire installaties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in