VMMa en VRT dreigen met stappen tegen 'virtuele videorecorder'

Zowel de openbare omroep VRT als de commerciële groep VMMa (VTM en 2BE) beraden zich over stappen tegen het nieuwe mediaplatform Bhaalu dat zaterdag werd gelanceerd en waarmee het mogelijk wordt om onbeperkt tv-programma’s op te nemen. Geen van beide zenders wil preciseren over welke stappen het gaat.

'Bhaalu heeft geen overeenkomst met de VRT over het doorgeven of verspreiden van haar programma’s en dat is wel noodzakelijk. Indien nodig, zullen we bekijken welke stappen we ondernemen', zegt Stijn Ombelets, woordvoerder van de VRT. Over de aard van die stappen wenst Ombelets niet meer te zeggen.

Eenzelfde reactie bij Sara Vercauteren, woordvoerster van VMMa. 'Wij vinden ook dat Bhaalu eerst een overeenkomst met ons had moeten sluiten vooraleer ze op de markt kwamen, en nu ze toch hun producten lanceren zonder akkoord van de zenders, zullen we nagaan welke juridische stappen we daartegen zullen ondernemen.' Op de vraag welke stappen bij welke instanties zullen worden ondernomen, luidt het antwoord: 'Het is nog te vroeg om daarover te communiceren.'

VIER en VIJF nemen een afwachtende houding aan tegenover de 'virtuele videorecorder'. 'We zullen Bhaalu de komende dagen eens rustig bekijken, evalueren en daarna bepalen we pas ons standpunt', zegt Kristof Demasure, woordvoerder van de SBS-zenders. 'We wensen een open dialoog te houden en willen ook op alle platformen aanwezig zijn als zender, maar wel met goede afspraken.'

Bhaalu, dat zichzelf de nieuwe tv-ervaring in België noemt, werd zaterdag in Vlaanderen gelanceerd. Het nieuwe platform laat gebruikers onder meer toe om hun opnames onbeperkt in de cloud op te slaan en die via Facebook en Twitter aan elkaar aan te raden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig