Tekort dreigt door sluiting gascentrales
Foto: VUM

De hoogspanningsnetbeheerder Elia is ongerust over de aangekondigde sluitingen van centrales. Het wegvallen van veel grote gascentrales de komende jaren brengt de stroombevoorrading in gevaar. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

De gascentrales zijn nodig om de grote vraag naar elektriciteit op koude winterdagen op te vangen. De voorbije winter bleek al dat de reserves flinterdun zijn. ‘Op 17 januari zaten we zeer dicht bij een situatie waarbij we delen van het land zonder stroom moesten zetten om een volledige crash te vermijden’, zegt Jacques Vandermeiren, de CEO van Elia.

De topman verwacht deze winter waarschijnlijk geen problemen omdat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, die vorige winter stil lagen, weer draaien. Maar hij is wel bezorgd over de winter nadien. ‘Tegen die periode moeten extra maatregelen worden genomen’.

Vandermeiren wil duidelijkheid over de vele aankondigingen over het stilleggen van centrales. EDF Luminus en E.ON zullen allebei een grote gascentrale stilleggen omdat die te veel verlies maken. Ook andere energiereuzen hebben verdere sluitingen aangekondigd. Elia wil weten of die stilleggingen tijdelijk of definitief zijn. Als een centrale alsnog kan worden opgestart op kritieke momenten, is er geen probleem. Als de sluiting definitief is, zit België met een tekort.