De nieuwe ‘virtuele videorecorder’ van Bhaalu is illegaal, vinden VRT en VTM. Met die virtuele videorecorder kun je elk programma dat wordt uitgezonden op elke zender opnemen – tegelijk.

Bhaalu wordt wordt voorgesteld als een videorecorder in de ‘wolk’. Met de virtuele videorecorder kun je elk programma dat wordt uitgezonden op elke zender opnemen – tegelijk. Je kunt op televisie, tablet of smartphone kijken naar alle programma’s van de afgelopen maand. Je kunt ook een bijna-live tv-signaal kijken, met 1 à 2 minuten vertraging. Dat alles voor een instapprijs van 49 euro tot 365 euro, naargelang de formule, en vervolgens 5 euro per maand. Je kunt weliswaar alleen zenders bekijken en opnemen waarvoor je al betaalt via een ander abonnement, bijvoorbeeld bij Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen.

Bhaalu is het geesteskind van Bart Van Coppenolle en van Philip Vandormael, het duo achter het in 2009 verkochte technologiebedrijf Metris. Zij deponeerden in 2010 al internationaal een aantal uitvindingen die aan de basis liggen van Bhaalu en willen het product ook internationaal op de markt brengen.

Maar volgens VTM en VRT kan zo’n dienst niet worden aangeboden zonder akkoord van de zenders. SBS zegt dat het Bhaalu ‘eerst wil bestuderen’. De drie zenders lanceren maandag zelf hun ‘licht uitgesteld kijken’-toepassing, Stievie, die rechtstreeks concurreert met Bhaalu. Belgacom brengt volgend jaar TV Replay, een soortgelijke dienst waarvoor het een akkoord sloot met de zenders.

Lees meer in de weekendkrant:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in