Twee Belgen gaan in hongerstaking voor Afghaanse vluchtelingen
Foto: Photo News

Twee Belgen zijn vrijdag een hongerstaking begonnen om de Afghaanse uitgeprocedeerden te steunen. Met de actie willen ze een signaal geven aan de Belgische politiek. Ze dreigen met nog meer Belgische hongerstakers als die hun eisen niet in acht neemt.

Na een week van solidariteit met de Afghaanse uitgeprocedeerden blijft een collectief van Belgen en organisaties de Afghanen steunen in hun vraag naar bescherming in België. Om extra druk te leggen op het Belgische beleid zullen er nu twee van hen in hongerstaking gaan.

De activisten eisen onder meer een diepgaande reflectie over het migratiebeleid in België en een moratorium op alle uitzettingen naar Afghanistan. Ze willen ook een parlementair onderzoek naar de dood van de uitgewezen Afghaan Aref en de verantwoordelijkheid van ons land in dit drama. “Als de Belgische politici onze vorderingen niet in acht nemen, zullen andere Belgische stakers zich aansluiten bij deze actie”, luidt het. “En dat zolang de onderhandelingen niet starten die aantonen dat de waardigheid van de Afghaanse vluchtelingen eindelijk zal worden gerespecteerd.”

De 150 Afghanen betogen al maanden in Brussel in de hoop dat ze een verblijfsvergunning krijgen, want de situatie in Afghanistan zou niet veilig zijn om terug te keren. Momenteel verblijven ze in de Begijnhofkerk, maar ook daar mogen ze maar tijdelijk blijven. Ze worden nu ook gesteund door een collectief van zestig middenveldorganisaties en Belgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig