Dehaene zet N-VA op één lijn met Vlaams Belang
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Oud-premier Jean-Luc Dehaene zet in een interview met de Nederlandse krant NRC Handelsblad de N-VA op één lijn met Vlaams Belang.

NRC sprak met Dehaene naar aanleiding van de EU-begroting, de laatste grote klus van Dehaene als Europees Parlementslid. Dehaene kondigde een tijdje geleden al aan dat hij de politiek vaarwel zou zeggen op het einde van deze legislatuur. En echt jammer lijkt hij dat niet te vinden.

“Ik heb nog mogen samenwerken met Helmut Kohl en François Mitterrand, leiders voor wie Europa als noodzakelijk project vanzelfsprekend was. Vandaag is Europa de zondebok. Alles wat fout gaat is de schuld van Brussel”, aldus Dehaene.

Het probleem van Europa is volgens Dehaene dat de staatsleiders niet de durf hebben om moeilijke maatregelen die Europa neemt in hun thuisland te verdedigen. Dat zet volgens de oud-premier de deur open voor eurosceptici als Geert Wilders en Marine Le Pen. “De huidige Europese leiders maken het populisten in elk geval erg makkelijk,” zegt Dehaene.

Maar volgens Dehaene is de politiek ook fel veranderd. “Regeren is veel moeilijker dan in mijn tijd. Wij hadden meer rust. Het electoraat was minder volatiel. Nu word je als politicus permanent op de huid gezeten door tweets en sloganeske media. Daar moet je weerstand tegen bieden.”

Volgens Dehaene is de N-VA in hetzelfde bedje ziek als de anti-Europeanen. “Met de belofte het land te splitsen verkoopt de partij een illusie. Voor N-VA is de Waal het probleem, net zoals Vlaams Belang de vreemdeling als zondebok aanwijst.”

Dehaene besluit het interview door te zeggen dat N-VA en Vlaams Belang qua populistische boodschap veel gemeen hebben.