Meter van een hondje
Soep maken bij de vzw Corvia Foto: Carla Dejonghe

Tijdens een vergadering in het parlement houden 19 collega’s me nauwlettend in het oog opdat ik toch niks van het buffet zou meepikken. De eclairs doen me wel watertanden, maar ik geef niet toe.

Via een mail kreeg ik net de resultaten binnen van het European Consumer Payment Report 2013. Eén op de vier Belgen zegt met zijn inkomsten geen waardig bestaan te kunnen leiden. Onze landgenoten zien jobverlies en hoge energie- en brandstofprijzen als de hoofdoorzaken van financiële problemen.

De begrotingsbespreking in de commissie infrastructuur vindt plaats met de luidruchtige studentenstoet van Sint-Verhaegen op de achtergrond. Bij ons is er iets minder ambiance. In deze commissie gaat het o.a. over mobiliteit. En ik moet toegeven: nu ik uitsluitend op het openbaar vervoer ben aangewezen, heb ik een aantal tram- en buslijnen ontdekt die ik voordien enkel van op papier kende.

Ik vertrek naar de vzw Corvia om er een stevige maaltijdsoep te gaan maken. De verschillende inclusiefoyers die de vzw beheert, zullen de soep straks komen ophalen. Grégory en Thérèse wachten me op, net als Pierre. Een ex-journalist, aan lager wal geraakt en door de vzw van straat geplukt. ‘Sex, drugs & rock & roll’ deden hem letterlijk de das om. Zijn drankverbruik is ondertussen teruggeschroefd tot 1 fles wodka per dag en hij werkt als vrijwilliger voor Radio Panik en het nieuwe krantje dat Corvia binnenkort zal uitgeven. Hij neemt van ons drieën een interview af. Pierre moet ooit een goede journalist moet zijn geweest. Zijn vragen zijn zeer gericht en hij wil duidelijk een onderbouwd artikel.

Thérèse ziet binnenkort haar grote droom in vervulling gaan: op 6 december gaat ze een Cavalier King Charles-puppy halen. Ze spaarde er 2 jaar voor. De naam is reeds gekozen: ‘Désir’ (verlangen). Thérèse vraagt me of ik meter wil worden van de kleine viervoeter. Ze wil gewoon de garantie dat als haar iets overkomt, iemand goed voor haar hondje zal zorgen. En zo ben ik plots niet enkel meter van 2 jongedames van 19 jaar en een nichtje van 7 jaar, maar ook van een hond.

Een deel van het geld dat ik uitspaar deze maand, zal na overleg dienen om jassen aan te kopen voor alle vrijwilligers van vzw Corvia met het logo van de organisatie erop. Zo zijn ze duidelijk herkenbaar bij bedelingen van voedsel, slaapzakken, rugzakken, enzovoort.

Het winterplan in Brussel is eindelijk van start gegaan. Daklozen kunnen voor onderdak terecht in de Koningsstraat. Enig probleem: de gratis maaltijden in de gang van het Centraal Station worden uitgedeeld vanaf 20 uur, maar ten laatste om half 10 moet iedereen binnen zijn. Daardoor missen velen het uitgedeelde eten, uit schrik niet meer binnen te kunnen in de slaapgelegenheid. Waarom wordt dit niet beter op elkaar afgestemd?

 

Brussels parlementslid Carla Dejonghe probeert een maand te overleven op 180 euro, het bedrag dat Miss Dakloos overhoudt van haar uitkering na aftrek van alle vaste kosten. Voor De Standaard houdt ze een dagboek bij.