Louis Michel aanvaardt ontslag medewerker
Louis Michel. Foto: Photo News

Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft het ontslag van zijn medewerker Luc Paque aanvaard na een rel rond een reeks amendementen over de Europese privacyregels. Hij zou in de komende weken opstappen.

Het VRT-programma Panorama kwam erachter dat in naam van Louis Michel 229 amendementen zijn ingediend, hoofdzakelijk om de Europese privacyregels af te zwakken en hoofdzakelijk op vraag van ondernemingen. Dat was opmerkelijk, omdat Michel niet echt thuis is in het dossier.

Michel verdedigde zich door te zeggen dat hij zelf niets wist van die amendementen en dat zijn medewerker, oud-senator Luc Paque, dat heeft gedaan zonder zijn medeweten. ‘Mijn medewerker heeft iets gedaan wat niet eens in overeenstemming is met mijn filosofie, terwijl ik in Mali was. Hij heeft mij nooit voorgesteld die teksten te ondertekenen, ik heb ze ook nooit ondertekend’, reageerde Michel gisteren in dsAvond. Gisteren gaf de medewerker zijn ontslag, en dat is vrijdag door Michel, die opnieuw naar Mali is vertrokken, nu ook aanvaard na een gesprek met de man. Paque heeft vijf jaar voor Michel gewerkt. 

Michel heeft overigens een paar dagen nadat Panorama hem contacteerde, begin oktober, zestig amendementen ingetrokken omdat ze niet stroken met zijn liberale visie op privacy.

Of Michel nu al dan niet op de hoogte was, is niet duidelijk, maar de zaak schetst geen fraai beeld van de manier waarop de voormalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken tegenwoordig zijn mandaat invult. Ofwel wist hij wel van de amendementen en gebruikt hij zijn medewerker als zondebok. Ofwel wist hij echt van niets en is er een groot probleem in zijn entourage, die wetgevend werk verricht waar de baas niets van afweet.