Nu ook leerkrachten naar Raad van State voor ‘hoofddoekenverbod’
Antwerpen, 27 september 2009: een betoging tegen het hoofddoekenverbod van de groep ‘Vrije keuze’. Foto: Photo News

Enkele leraressen islamitische godsdienst vechten het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens in het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!) aan bij de Raad van State. Dat schrijft De Standaard in haar ochtendkrant. De leraressen vrezen te worden ontslagen als ze een hoofddoek dragen.

Twee leerkrachten - een van een Vilvoordse en een van een Dendermondse school - trokken eerder dit jaar al naar de Raad van State. Zij kregen eind juni geen gelijk in hun vraag tot schorsing. De Raad oordeelde dat ze nog geen nadeel konden aantonen aangezien de regeling in hun scholen op dat moment nog niet van kracht was.

Ondertussen staat het verbod in een rondzendbrief, die aan alle leerkrachten ter ondertekening wordt voorgelegd. De regel houdt in dat deze leerkrachten hun hoofddoek mogen dragen tijdens de godsdienstles of bij buitenschoolse activiteiten die met het vak verbonden zijn. Maar daarbuiten mag het niet.

Rondzendbrief

De leerkrachten vragen nu de annulatie van die rondzendbrief. Drie andere leraressen zetten ook juridische stappen. Twee van hen werd een tijdelijke aanstelling geweigerd omdat ze zich niet naar het verbod wilden schikken en hun kort geding loopt. Nog een andere gaat voor de vernietiging.

Raymonda Verdyck, gedelegeerd bestuurder van het GO!, zegt geen weet te hebben van tuchtprocedures, noch van nakende ontslagen. ‘En die ene lerares die het verbod ten gronde aanvecht, houdt er zich zolang aan.’

Eerder waren ook al twee leerlingen en de vzw Justice and Democracy naar de Raad van State getrokken met een annulatieberoep.