Eerste veggie kookopleiding voor professionals in de maak
Een vegetarische pasta. Foto: CREDIT: Carlo Coppejans

Eind 2014 zal een eerste open veggie kookopleiding voor professionals aangeboden worden met Nederlands, Frans, Duits, Engels en Tjechisch lesmateriaal, waarbij de helft van de inwoners van de Europese Unie bereikt kan worden.

Voor het project ‘Vegucation ’ sloegen Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) de handen in elkaar met Oostenrijkse, Duitse en Nederlanse partnerorganisaties en het KTA Wemmel en Syntra West.

De opleiding zal bestaan uit een basiscursus met honderd lessen vegetarisch koken, aangevuld met cursussen voor gevorderden. In het lesmateriaal voor scholen zijn onder andere kookboeken, instructievideo’s en online materiaal voorzien. De open opleiding zal ook een certificaat opleveren. Het project geniet steun van de Europese Unie.

Met de wedstrijd ‘Chef van de Toekomst’ wil EVA vzw en Planète-Vie nu al Vlaamse chefs van morgen stimuleren bij het ontdekken van duurzame plantaardige gerechten. Van de dertien scholen die een projectdossier indienden, bonden vier teams donderdag tijdens Horeca Expo met elkaar de strijd aan. Kevin Renotte, Jeffrey De Cock en Matthias Gang van de Hotelschool Gent wonnen de finale, zij mogen een week lang stage lopen in het tweesterrenrestaurant ‘Le Chalet de la Forêt’ in Brussel. ‘Vooral hun gerecht met als thema ‘het bos’ was een schot in de roos’, aldus juryvoorzitter Philippe Van den Bulck. ‘Het niveau van de gerechten lag zo hoog dat alle deelnemers sowieso chefs van een mooie plantaardige toekomst worden.’ Hotel- en Toerismeschool Spermalie kreeg de tweede plaats en Hotelschool Ter Groene Poorte en Stella Maris Merksem respectievelijk de derde en vierde plaats.