Langer leven door handvol noten per dag te eten
Foto: ss

Dat noten een boel gezonde eigenschappen hebben, wist u waarschijnlijk al. Amerikaans onderzoek gaat echter nog verder en stelt dat wie een handje noten per dag eet, meer kans heeft om langer te leven vergeleken met mensen die geen noten eten.

Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Regelmatig noten eten gaat de kans op overlijden significant verlagen, zo is nog maar eens bewezen door Amerikaanse onderzoekers die zich baseren op het gezondheidspatroon van bijna 120.000 verpleegkundigen die werden opgevolgd tussen 1980 en 2010.

Zij die ongeveer elke dag een handje noten aten, hadden tijdens de periode van dertig jaar (gerekend vanaf het begin van het onderzoek) uiteindelijk twintig procent minder kans om te sterven. Het risico op hartziektes daalde met 29 procent ten opzichte van mensen met een notenvrije voeding, bij kanker werd dat elf procent.

Wie minder dan eenmaal per week een portie noten eet, zou een zeven procent lagere sterftekans hebben vergeleken met mensen die geen noten eten. De positieve effecten gelden zowel voor pinda’s als boomnoten (onder andere amandelen, wal-, hazel-, cashew- en macadamianoten).

Nog uit de studie bleek dat mensen die vaak noten eten gemiddeld ook dunner en leniger zijn, minder roken en meer bewegen. Ze eten meer groente en fruit, maar consumeren ook meer alcohol. Deze factoren werden evenwel gecorrigeerd voor de onderzoeksresultaten.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Daar verscheen eerder dit jaar een Spaanse experimentele studie die vijf jaar lang het eetpatroon van drie groepen volgde. Daaruit bleek ook al dat de groep die iedere dag dertig gram walnoten, hazelnoten en amandelen te eten kreeg, dertig procent minder kans had op hart- en vaatziekten.