Britse politie bevrijdt drie vrouwen die ‘als slaaf’ vastzaten
Inspecteur Kevin Hyland op de persconferentie. Foto: epa
De Londense politie heeft enkele weken geleden drie vrouwen bevrijd die dertig jaar lang als slaaf zouden zijn vastgehouden in een huis. De politie zegt 'nooit iets van deze omvang te hebben gezien'. Donderdag is een koppel aangehouden, maar de twee zestigers zijn op borg vrijgelaten tot januari, in afwachting van bijkomende informatie, zo luidt het.

Het gaat om een Maleisische vrouw van 69, een Ierse van 57 en een Britse van 30. De vrouwen zijn zwaar getraumatiseerd en zijn door de politie overgebracht naar een veilige plek. 

Op een persconferentie gaf Scotland Yard donderdag toelichting. De vrouwen, die elkaar niet kenden, werden gebruikt als huislsaven. Er zou geen bewijs zijn van seksueel misbruik. De vrouw van dertig zou nooit contact hebben gehad met de buitenwereld, maar de politie kon niet zeggen of ze al dan niet in gevangenschap is geboren.

Uiteindelijk heeft de Ierse vrouw contact gezocht met de hulporganisatie Freedom Charity, na het zien van een televisiedocumentaire over gedwongen huwelijken. De vrouw vertelde al meer dan dertig jaar lang te zijn vastgehouden. De organisatie verwittigde daarop de politie.

Nadat die het huis had gelokaliseerd en na 'gevoelige onderhandelingen' met Freedom Charity kon de politie het drietal bevrijden. Dat gebeurde enkele weken geleden.

De twee verdachten zijn een man en een vrouw van 67 jaar. Ze hebben niet de Britse nationaliteit. Voor ondervraging werden ze overgebracht naar een politiebureau in Londen. Intussen zijn de twee op borg vrijgelaten tot januari, in afwachting van bijkomende informatie. Volgens de politie is het stel in de jaren zeventig al eens gearresteerd, maar de politie wou niet zeggen waarom.

Volgens de stichtster van Freedom Charity, Aneeta Prem, was het duo het ‘hoofd van de familie’ en waren de drie ‘verschrikkelijk bang‘ van het koppel. De vrouwen zijn geestelijk en fysiek misbruikt ‘in een gewoon huis in een gewone straat’. Wellicht wisten de buren van niets.

‘Er zijn gevallen geweest van slavernij of mensen die wederrechtelijk tien jaar waren vastgehouden, maar ik heb nog nooit iets van deze omvang gezien’, zei speurder Kevin Hyland.