Medewerker Louis Michel (MR) biedt ontslag aan
Foto: Belga

Luc Paque, de medewerker van Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft zijn ontslagbrief overhandigd. Michel diende tot zijn eigen verbazing meer dan honderd amendementen in op de omstreden Europese privacywet, en legt de schuld bij Paque. Michel wil eerst met de man praten voor hij over zijn lot beslist.

De Europese privacywet werd onlangs gestemd en ontketende een nooit eerder geziene lobbyoorlog. Het resulteerde in bijna 4.000 amendementen, waarvan er 229 afkomstig waren van Louis Michel. Dat onthult Panorama vanavond op Een.

In totaal diende Michel 158 'privacyonvriendelijke' amendementen in. Lobbyplag, een website die toeziet op de invloed van de lobbysector in Europa, plaatste Michel op de tweede plaats in een ranglijst van Europarlementariërs die het meest amendementen indienden die de privacy verzwakken.

Michel viel uit de lucht toen hij over de amendementen hoorde. ‘Er kan geen twijfel over bestaan. Ik heb geen van die amendementen ooit gezien, ervan geweten of fysiek getekend. Dit is het werk van een medewerker, die de amendementen indiende terwijl ik in Mali zat.' 

Volgens VUB-professor Paul De Hert kreeg die medewerker, Luc Paque, zowat heel België over de vloer. 'Het VBO, Agoria, de Privacycommissie en anderen: allemaal hadden ze hun eigen lijstje met wensen. Zonder dat hij er erg in had of de draagwijdte ervan goed inschatte, heeft de medewerker van Michel hun voorstellen aangenomen.' Dat Paque, voormalig Senator voor MR, de draagwijdte nu wel goed inschat, blijkt uit zijn ontslagbrief die sinds vanmorgen op de tafel van Michel ligt. 

 

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel wist Louis Michel daadwerkelijk van niets en handelde zijn medewerker op eigen houtje. Hij kan de medewerker dan wel de laan uitsturen, maar politiek blijft Michel wel zelf verantwoordelijk. Dat wijst niet op veel betrokkenheid bij zijn dossiers. Ofwel heeft Michel de amendementen wel zelf goedgekeurd en ingediend, maar trekt hij zijn staart in zodra er tegenwind komt en schuift hij de schuld bovendien in de schoenen van zijn medewerker. Dat zou van weinig politieke standvastigheid getuigen. En erg netjes is het evenmin.
Peter De Lobel
Redacteur Wetstraat

 


Ontslag

Louis Michel heeft nog niet beslist of hij zijn medewerker nog in dienst zal houden. Morgen vertrekt hij naar Mali, maar daarvoor zal hij nog praten met Paque.  Michel heeft overigens zestig amendementen ingetrokken omdat ze niet stroken met zijn liberale visie op privacy. 'Ik ben radicaal pleitbezorger van de privacy.'

Peter Brems, de maker van de Panorama-reportage, lijkt te geloven dat Michel echt niet op de hoogte was. 'Hij viel totaal uit de lucht. Je zag echt hoe hij beseft 'hier is iets vreemd aan de hand'', zegt de reportagemaker vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.
 

Een interview met Louis Michel leest u in dsAvond.