Malala krijgt staande ovatie in EU-Parlement
Malala Yousafzai kreeg de Sacharov-prijs uit handen van parlementsvoorzitter Martin Schulz. Foto: EPA

De jonge Pakistaanse Malala Yousafzai heeft de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement in ontvangst genomen. Ze kreeg een staande ovatie in het Europees halfrond.

Met de prestigieuze prijs zet het Europees Parlement elk jaar personen of organisaties in de kijker die zich inzetten voor de mensenrechten en de vrijheid.

Malala (16) geraakte op korte tijd over de hele wereld bekend omwille van haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes in Pakistan, iets waar de plaatselijk sterke Taliban fel tegen is.

Aanslag

Vorig jaar liet Taliban-leider Mullah Fazlullah een aanslag tegen haar plegen. Het meisje overleefde de schotwonde in het hoofd, werd naar Groot-Brittannië overgevlogen voor verzorging en groeide uit tot een symbool van het protest tegen de Taliban.

De jonge Pakistaanse was dit jaar ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Staande ovatie

Toen ze de Sacharov-prijs in ontvangst nam tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement, kreeg Malala een staande ovatie. Ze sprak vervolgens gepassioneerd over het recht op onderwijs, iets waar wereldwijd 57 miljoen kinderen van verstoken blijven, zei ze. 'Dat moet ons een geweten schoppen.'

Malala vroeg ook afstand te doen van 'de ideologie van de macht'. 'De echte supermacht, dat is het land met vele opgeleide en getalenteerde jongeren, niet het land dat tienduizenden wapens telt.'