Eén op vijf Vlamingen vindt mens niet verantwoordelijk voor klimaatverandering
Foto: EPA

Een van de opvallendste resultaten van een door iVox uitgevoerde enquête van het wetenschapsblad Eos, is dat 20 procent van de Vlamingen gelooft dat we als mens niet verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.

Ter ere van zijn dertigste verjaardag bevroeg Eos voor een tweede keer een representatief staal van de Vlaamse bevolking over wetenschap en technologie. Daaruit blijkt dat slechts drie op de tien Vlamingen de mens als belangrijkste verantwoordelijke voor de klimaatverandering zien. 19 procent vindt zelfs dat de mens geen enkele schuld treft, en onder 55-plussers is dat zelfs ruim 30 procent.

Dat betekent niet dat we geen actie ondernemen voor klimaat of milieu. Zo ruilt 78 procent de auto op zijn minst af en toe voor een milieuvriendelijk alternatief, of wordt er al eens minder vlees gegeten (62 procent). Net niet de helft van de Vlamingen deed al aanpassingen aan zijn huis - zonnepanelen, dubbel glas, isolatie... - en nog eens 19 procent is het van plan. Vrouwen en 55-plussers doen bovendien over het algemeen meer voor het milieu dan mannen en jongeren.

De enquête polste ook naar de mening van de Vlaming over de verkeersknoop. Om die te ontwarren, rekent 90 procent op een mentaliteitswijziging - in 2003 was dat nog maar 74 procent. Acht op de tien Vlamingen denken aan slimme technologie en de helft kijkt naar de overheid, voor bijvoorbeeld een kilometerheffing.

Vertrouwen in de wetenschap is nog steeds aanwezig bij Vlamingen. In een ranglijst met beroepen plaatst de Vlaming wetenschappers op basis van vertrouwen net na dokters en net voor leerkrachten, twee beroepen met traditioneel een hoge betrouwbaarheidsscore. Al zijn we vrij unaniem (92 procent) van mening dat wetenschappers streng gecontroleerd moeten worden op fouten en fraude.

Van de honderd Vlamingen maken 70 zich ten slotte zorgen over hun online privacy. Slechts 9 procent gelooft dat het internet de privacy niét kan schenden. 21 procent vindt zo’n schending dan weer geen probleem.

En de ruimte? Daar blijven we volgens bijna twee op de tien Vlamingen als mens beter weg, tegenover vijf procent, die vindt dat we er onvervangbaar zijn.

Copyright afbeeldingen: Eos Wetenschap

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig