De wielerdokter bleek geen arts te zijn
Wielerploeg Vacansoleil ontsloeg de ‘valse’ ploegarts niet eens. ‘We hebben zijn contract niet verlengd, dat is alles.’ Foto: photo news

Wielerploeg Vacansoleil werkte in 2011 met een ploegdokter die geen arts is. De ploeg hield dat jaren stil.

Hij was een arts die in de VS had gestudeerd. Hij had zich daar gespecialiseerd in de begeleiding van duursporters.

Zo zou Daniël De Martelaere zich eind 2010 hebben voorgesteld aan Daan Luyckx, de manager van Vacansoleil.

De man had geen ervaring in het peloton, maar klonk blijkbaar overtuigend. In 2011 stond Daniël De Martelaere op de loonlijst van de Nederlandse World Tour-ploeg, naast renners als Stijn Devolder, Bjorn Leukemans en Thomas De Gendt. Als arts van de ploeg.

Dopingzondaars

De Martelaere moest direct aan het werk. Toen dopingzondaar Riccardo Riccò zichzelf in levensgevaar bracht met een mislukte bloedtransfusie, reisde De Martelaere in februari naar Italië.

Daar, in de ziekenhuizen van Pavullo en Modena, vroeg hij informatie aan de artsen die Riccò hadden behandeld.

Hij schreef een medisch rapport, en overhandigde dat aan manager Daan Luyckx. ‘Op basis van dat rapport gaan we onmiddellijk over tot een schorsing’, meldde die.

Toch viel het de renners en de staf op dat De Martelaere weinig wist over geneeskunde. Enkele basisprincipes waren hem zelfs onbekend.

In juni sloeg het geroezemoes over in paniek, toen er een probleem was met bloedtesten uit de Ronde van Zwitserland, die De Martelaere had laten controleren. Die waren niet gecertificeerd door een echte arts, klonk het op het laboratorium.

Toen ging er bij Vacansoleil een licht op.

Chemicus

De Martelaere werd door Vacansoleil stilletjes buitengewerkt. Veel rumoer wilde de ploeg aan een louche ploegarts niet geven. Meer zelfs: volgens ploegleider Hilaire Van der Schueren werd de man nooit ontslagen. ‘We hebben eind 2011 zijn contract niet verlengd, dat is alles. Trouwens: De Martelaere was bij ons geen arts, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde. ’

De Nederlandse manager Daan Luyckx bleek gisteren, na herhaalde telefoontjes, niet bereikbaar. Ook De Martelaere gaf, ondanks herhaalde oproepen, niet thuis.

Maar dat de man ingeschreven stond als arts, staat als een paal boven water. Hij kreeg daarvoor in 2011 zelfs een licentie van de Belgische Wielerbond.

‘Daar hebben we een administratieve fout gemaakt’, zegt voorzitter Tom Van Damme. ‘We hadden moeten checken of die man effectief arts was. Ik betreur ten zeerste dat Vacansoleil niets gemeld heeft in 2011. Van een World Tour-ploeg had ik meer eerlijkheid en verantwoordelijkheid verwacht. We voelen ons gepakt, zowel door De Martelaere als door de ploeg.’

De Belgische wielerbond hoorde pas deze zomer van de zaak.

Meer dan twee jaar na de feiten, en op een moment dat het er voor Vacansoleil – dat na dit seizoen wordt opgedoekt – niet veel meer toe deed.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig