Turtelboom: ‘DNA-afname pasgeborenen in strijd met Europees recht’
Foto: Photo News

Een DNA-staal van pasgeborenen afnemen, botst op Europese rechtspraak. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in de Kamer gezegd. De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégois is het idee genegen.

De minister antwoordde op een vraag van haar partijgenoot Patrick Dewael dat het voorstel van Liégois in tegenspraak is met een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Volgens de minister is de rechtspraak duidelijk. Indien ons land het voorstel van Liégois zou uitvoeren, zou het veroordeeld worden voor het registreren en bewaren zonder beperkingen in de tijd van de genetische profielen van burgers, terwijl die niet eens verdacht worden in een rechtszaak, aldus Turtelboom.

In het Marper-arrest van 4 december 2008 veroordeelde het Europees Hof het Verenigd Koninkrijk omdat de genetische profielen van verdachten onbeperkt in de tijd werden bewaard, ongeacht of de verdachte buiten vervolging werd gesteld of vrijgesproken werd. Het hof spreekt van een ‘onevenredige afbreuk aan het recht op het respect van hun privéleven’.

In een interview met onze krant zei de Antwerpse procureur-generaal dat hij het een goed idee vindt om van elke pasgeboren baby en van alle nieuwkomers in het land DNA-materiaal te verzamelen. ‘Dat zou een grote stap vooruit zijn voor de opheldering van misdrijven’, klonk het. ‘Uiteraard moeten er dan strikte wettelijke criteria komen over het gebruik van DNA-gegevens.’

Minister Turtelboom is naar eigen zeggen een groot voorstander van het feit dat magistraten publiekelijk communiceren, of ze het nu eens is met hun standpunt of niet.