'Selfie' uitgeroepen tot Engels woord van het jaar

'Selfie', een met de smartphone gefotografeerd zelfportret, is in het Engelse taalgebied uitgeroepen tot woord van het jaar 2013. Dat maakte de Britse uitgever Oxford University Press maandagnacht bekend.

Selfie haalde het van 'Twerk', de suggestieve dans uitgevonden door zangeres Miley Cyrus, en van 'Bingewatching', gedurende een paar avonden na elkaar of tijdens een weekend tv-series kijken.

Oxford University Press analyseerde bijna 150 miljoen Engelse woorden. Selfie werd wellicht in 2002 voor het eerst gebruikt op een Australisch internetforum. In 2012 werd het pas echt populair. Het gebruik van het woord zou volgens Oxford University in twaalf maanden tijd met 17.000 procent zijn toegenomen.

Woorden die het in eerdere jaren schopten tot Engels woord van het jaar, zijn onder meer 'Unfriend' (2009), 'Credit crunch' (2008), 'Carbon footprint' (2007) en 'Sudoku' (2005).

In België loopt de verkiezing voor Woord van het Jaar nog. De verkiezing, een organisatie van Van Dale Uitgevers, loopt nog tot 26 november. Vorig jaar was het woord van het jaar 'Frietchinees'.