Diplomatieke rel tussen Indonesië en Australië na gsm-spionage
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, hier in 2010 samen met de Australische premier Kevin Rudd Foto: AFP

Indonesië roept zijn ambassadeur terug uit Australië. Er duiken beschuldigingen op dat Australië geprobeerd heeft de gsm van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono af te luisteren.

Volgens de Australische omroep ABC heeft de inlichtingendienst ASD (Australian Signals Directorate) in 2009 twee weken lang bijgehouden met wie de Indonesische president belde, zo blijkt uit informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. De ASD heeft ook een poging ondernomen een van die gesprekken af te luisteren, maar dat zou mislukt zijn.

In een reactie heeft de Indonesische minister Marty Natalegawa ambassadeur Najib Riphat teruggeroepen ‘voor overleg’. Natalegawa beschreef de spionage als een vijandige daad. ‘Ik kan de ernst van deze berichten niet overschatten’, zo verklaarde hij tijdens een persconferentie.

‘De bal ligt nu in het kamp van Australië’, klonk het verder. ‘Er is nu de kans om een lijn in het zand te trekken, zodat deze dingen in de toekomst niet meer zullen gebeuren.’

Enkele weken geleden zorgde informatie van Snowden ook voor een diplomatieke rel tussen Duitsland en de Verenigde Staten. Duitsland had aanwijzingen dat de VS haar mobiele telefoon de voorbije jaren afluisterde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in