Michelingids verwelkomt twee nieuwe tweesterrenrestaurants
Bart de Smidt van Bartholomeus Foto: rr
Ons land telt twee nieuwe tweesterrenrestaurants: Bon-Bon in Brussel en Bartholomeus in Knokke-Heist. Dat heeft de organisatie maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie, waarop de Michelin-gids België en Luxemburg 2014 voorgesteld werd. Claudio Dell’Anno heeft dan weer een eerste Michelinster behaald met zijn restaurant Ciccio in Knokke.

In de nieuwe Michelin-gids staan dit jaar 132 sterrenrestaurants, wat een nieuw record is. Nog nooit waren het er zoveel. Negentien nieuwe restaurants vonden hun weg naar de gids, ook al een record.

‘Een heel rijke selectie’, zegt Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelin-gids. Hij loofde de ‘dynamische ontwikkeling van een bruisende gastronomie met een constante kwaliteit’ in ons land.

Verrassende nieuwkomer is Claudio Dell’Anno, die in 2009 het VTM-programma Mijn Restaurant won. Het Kortrijkse restaurant Dell'Anno was geen lang leven beschoren, maar de chef heeft nu wel zijn eerste Michelinster te pakken met  zijn restaurant Ciccio, in thuisstad Knokke. Ook Arabelle Meirlaen, de chef van het jaar volgens restaurantgids Gault&Millau, wordt door Michelin beloond met een eerste ster.

Ook goed sterrenieuws voor Gent, dan eindelijk opnieuw meer dan één sterrenrestaurant heeft. De voormalige sous-chef van Peter Goossens, de 33-jarige Michaël Vrijmoed, haalde een eerste ster binnen met zijn restaurant Vrijmoed en ook het nieuwe restaurant in de Ghelamco Arena, Horseele, heeft een eerste ster te pakken. Danny Horseele, die zijn fornuis van Dudzele naar Gent vershuide, moet eigenlijk wel een ster inleveren.

Ons land telt nog steeds drie restaurants die van de Michelin-jury drie sterren kregen: De Karmeliet in Brugge, Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Sint-Michiels, maar in de klasse daaronder mogen we twee nieuwkomers verwelkomen. Met Bon-Bon in Brussel, van chef Christophe Hardiquest, en Bartholomeus uit Knokke-Heist, van chef Bart Desmidt, heeft ons land er twee tweesterrenrestaurants bij, wat het totaal op zeventien brengt.

Wel verrassend: In De Wulf van Kobe Desramaults, toch meer en meer ons internationale paradepaardje en de West-Vlaming werd onlangs in Italië zelf verkozen tot beste buitenlandse chef, grijpt opnieuw naast een tweede ster. En De Schone van Boskoop in Boechout, nochtans een vaste waarde met een heel goede reputatie, moet zijn ene ster dan weer inleveren.

Sterren komen, sterren gaan

In totaal krijgen achttien nieuwe Belgische restaurants één ster, waardoor voor het eerst in de Michelingeschiedenis meer dan honderd restaurants uit ons land een ster hebben. Naast bovengenoemde nieuwkomers kregen ook deze restaurants een eerste ster: Lépicerie du Cirque (Antwerpen), The Glorious (Antwerpen), Hofke van Bazel (Bazel), Villa Lorraine (Brussel), WY (Brussel), La Belle (Geel), Chai Gourmand (Gembloux), De Kristallijn (Genk), Vrijmoed (Gent), De Verborgen Tuin (Geraardsbergen), Vous Lé Vous (Hasselt), Ciccio (Knokke-Heist), La Source (Lanaken), Cuchara (Lommel), Au Gré du Vent (Seneffe), Le Menuiserie (Waimes) en Becher Gard (Bech in het Groothertogdom Luxemburg).

Het Luxemburgse restaurant Mosconi moet een van zijn twee sterren inleveren en de volgende negen restaurants verliezen hun ene ster: De Schone van Boskoop (Antwerpen), Jaloa (Brussel), De Oosthoek (Knokke-Heist), Héliport (Luik), Folliez (Mechelen), Hostellerie Lafarque (Pepinster), 't Convent (Reninge), Orangerie (Sint-Martens-Latem/Deurle) en Les Roses (Mondorf-les-Bains in het Groothertogdom Luxemburg).

 

Wat vond culinair recensent Bruno Vanspauwen van deze restaurants?
Herlees zijn recensies uit De Standaard.