Chileense verkiezingen naar tweede ronde
Michelle Bachelet Foto: REUTERS

Bij de presidentsverkiezingen in Chili heeft de socialiste Michelle Bachelet de eerste ronde gewonnen. Maar een tweede rond zal nodig zijn.

Volgens de voorlopige uitslagen ligt de socialiste Michelle Bachelet ruim op kop. Met een score van 46,5 procent bij 44,4 procent van de stemmen geteld, zou een tweede ronde evenwel nodig zijn.

Bachelet is de kandidate voor het centrumlinkse blok Nieuwe Meerderheid, een samengaan van communisten, christendemocraten en verschillende socialistische strekkingen. Haar rivale van de rechtse Alliantie voor Chili, Evelyn Matthei, behaalt met net niet de helft van de stemmen geteld 25,2 procent. Op plaats drie volgt de linkse kandidaat Marco Enríquez-Onimani met 10,7 procent, gevolgd door de onafhankelijke kandidaat Franco Parisi met 10,5 procent.

Een tweede ronde vindt plaats op 15 december met de winnaar en runner-up van de eerste ronde. Toen ze haar stem uitbracht in het stemlokaal, zei de 62-jarige Bachelet te hopen om de zege reeds in de eerste ronde binnen te halen.

Jeugdvriendinnen

Bachelet was voorafgaand aan de verkiezingen de grote favoriet voor de zege. In 2006 was ze de allereerste vrouwelijke president uit de Chileense geschiedenis. De grondwet staat twee opeenvolgende termijnen als president niet toe, daarom ging ze er een paar jaar tussenuit om de vrouwenorganisatie van de VN in New York te leiden. De uittredende president is de centrumrechtse Sebastian Piñera.

De twee vrouwelijke kandidaten hebben een opvallende geschiedenis. Hun vaders waren allebei generaal bij de luchtmacht. In de jaren vijftig woonden hun gezinnen tegenover elkaar op een militaire basis in het noorden van land. Michelle en Evelyn gingen naar dezelfde klas. Alles veranderde toen Alberto Bachelet en Fernando Matthei een ander politiek kamp kozen. Vader Bachelet was trouw aan de linkse president Salvador Allende, vader Matthei koos de kant van de rechtse militair Augusto Pinochet. Nu zijn de jeugdvriendinnen politieke rivalen.